Na de zware sneeuwval in de Alpen is het opnieuw oppassen voor lawines tijdens het wandelen of skiën.
Volledig scherm
PREMIUM
Na de zware sneeuwval in de Alpen is het opnieuw oppassen voor lawines tijdens het wandelen of skiën. © ThinkStock

Nadat skiër lawine veroorzaakt en sterft: wanneer is er veel risico op een lawine? En wat doe je best als je er ooit in een terechtkomt?

Na de zware sneeuwval in de Alpen is het opnieuw oppassen voor lawines tijdens het wandelen of skiën. Verschillende skiërs zijn zondag al bedolven onder lawines in Oostenrijk. Daarbij kwam een 51-jarige man om het leven. Maar hoe ontstaat dit levensgevaarlijke natuurfenomeen? Wanneer komen ze het meeste voor? En hoe kan je vermijden dat je in een lawine terechtkomt en wat doe je als dat toch gebeurt? Docent lawinekunde Géza Tóth geeft tips. “Je hebt hoogstens 18 minuten voordat de zuurstof onder de sneeuw opraakt. Onderkoeling volgt meestal pas na 35 minuten.”

  1. IN BEELD. Woestijnstad Dubai ploetert in het water na ongeziene stortregens: “Mogelijk gevolg van kunstmatig opgewekte regen”

    IN BEELD. Woestijn­stad Dubai ploetert in het water na ongeziene stortre­gens: “Mogelijk gevolg van kunstmatig opgewekte regen”

    Inwoners van Dubai beleven momenteel ongeziene taferelen. Zeldzame zware stortregens hebben de woestijnstad in een groot plonsbad getransformeerd. Volgens verschillende media viel er dinsdag op één dag tijd evenveel regen als normaal in een jaar. Dubai International Airport, één van de drukste luchthavens ter wereld, werd helemaal lamgelegd door het noodweer. Ook woensdag blijft het vliegverkeer nog ernstig ontregeld. Elders staan winkelcentra en wegen onder water, beelden op sociale media tonen luxewagens als Rolls-Royces mistroostig dobberend in het water. Opvallend: het noodweer is mogelijk het gevolg van kunstmatig opgewekte regen.
  2. Wind, wind en nog eens wind: waait het echt harder dan vroeger in België? En heeft dat gevolgen voor ons?
    PREMIUM

    Wind, wind en nog eens wind: waait het echt harder dan vroeger in België? En heeft dat gevolgen voor ons?

    Van een rustige windstille zomerdag tot stormachtige herfstdagen, niets is zo veranderlijk als de wind. En aprilse grillen, die kunnen er ook wat van. Gisteren nog waarschuwde het KMI met code oranje. En ook vandaag blijft het stevig waaien. Maar waait het nu eigenlijk harder of juist zachter dan vroeger? Verandert de windsnelheid met een veranderend klimaat? En wat is de impact daarvan? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters licht toe.