Mathias Sercu over agressieve kanker van zoon Tore: "Zijn ziekte is weer actiever, hij begint met een nieuwe therapie"

Tore Sercu start deze week met een nieuwe therapie omdat de huidige niet meer aanslaat. Dat vertelt zijn vader, acteur en regisseur Mathias Sercu, in "Touché" op Radio 1. Tore Sercu kreeg in 2021 te horen dat hij een zeldzame vorm van kanker heeft. Dat hij in september 25 is geworden, noemt zijn vader een mirakel.

Het zijn stevige weken voor regisseur en acteur Mathias Sercu, want zijn debuutfilm “J’aime la vie” ging donderdagavond in première. Een film over een alleenstaande moeder, die te horen krijgt dat ze kanker heeft, en zal sterven. “Maar ik wil de film niet verengen tot een verhaal over kanker, het is een ode aan het leven. Je ziet ook niet hoe iemand ziek is en aftakelt, maar wel wat het allemaal in gang zet.”   

Ook zoon Tore en Sam, de oudste broer van Mathias, spelen een rol in de film: ze zitten in de wachtzaal bij de dokter. Een symbolische scène, want allebei hebben ze een ongeneeslijke kanker. Bij broer Sam kwam het verdict 11 jaar geleden. Tore is 2,5 jaar ziek.  

“Nieuwe letsels in zijn botten”

“De therapie die Tore anderhalf jaar lang kreeg, heeft hem enorm geholpen om zijn leven te verlengen en comfortabel te maken” vertelt Mathias in het Radio 1-programma “Touché”.  “De ziekte was nooit weg, maar werd onderdrukt. Tot ongeveer een paar weken geleden.”

“Tore begon wat last te krijgen van zijn knie, en hij had een raar gevoel in zijn linkerbeen. Als ouder sta je dan meteen in het rood. Het was een throwback naar het begin: opnieuw een beenmergpunctie, opnieuw een lumbale punctie, een PET-CT, een NMR-scan. Maar de ziekte is weer actiever, er zijn ook nieuwe letsels gezien in zijn botten.”

“Weten niet of nieuwe therapie zal aanslaan”

“Deze week moet Tore opnieuw naar het ziekenhuis en gaan ze een nieuwe therapie beginnen. Dat is voor ons heel spannend, maar voor hem nog veel spannender. Want zal dit aanslaan? Dat weten we niet.”

“Dokter Tessa Kerre is zijn arts in het UZ Gent, het is echt wonderlijk wat ze allemaal doet. Ze heeft ons uitgelegd wat we kunnen doen, en wat de berekende risico’s zijn. Maar te allen tijde is het Tore zelf die erover beslist.”

“Hij wilde er meteen voor gaan, al kan hij het op zo’n moment niet laten om moppen te maken. ‘Doe maar direct euthanasie’, zei hij eerst. Zijn donkere humor is toch wel een zegen. Dat helpt.”

“Verbinding zoeken in muziek”

Tore was 22,5 toen hij de diagnose kreeg. In september werd hij 25, en dat is toch wel een mirakel, zegt Mathias. Wat geeft hem al die hele periode de kracht om door te zetten? “Liefde, verbinding en de nabijheid van anderen”, is Mathias stellig.

Muziek helpt en heelt ook. Zo heeft Tore al veel gehad aan het album “The dark side of the moon” van Pink Floyd. “Hij zette die muziek op tijdens zijn lange opnames in het ziekenhuis. Het hielp hem met het verwerken van zijn diagnose. Het geeft hem een soort rust. ” 

We zijn met ons 4 op de grond gaan liggen en hebben samen naar Pink Floyd geluisterd

“Nog niet zo lang geleden vroeg hij ons ook om samen naar die plaat te luisteren, van A tot Z. We hebben dat dan gedaan met ons 4: Tore, zijn zus Jade, mijn vrouw Ilse en ik. We hebben ons in de living op de grond gelegd, en de hele plaat beluisterd. Het was een magisch moment, een soort ultieme verbondenheid.”

“Ik zou het iedereen ook aanraden: samen naar een plaat luisteren van A tot Z. Dat is geweldig. Het is magisch wat muziek kan doen.”

Meest gelezen