Acteur Tom Holland
AFP or licensors

Acteur Tom Holland heeft het naar eigen zeggen niet, maar "rizz" is het Engelse woord van het jaar 

Heb je stijl, aantrekkingskracht en ben je goed in flirten met potentiële partners? Dan heb je "rizz". Het woord, een afkorting voor "charisma", is door Oxford University Press verkozen als woord van het jaar. Het nam het op tegen woorden als "Swiftie" en "situationship", maar dankzij acteur Tom Holland - die zelf beweert het niet te hebben – ging het woord "rizz" viraal op sociale media.  

Rizz: heb jij het? Vooral jongeren of Gen Z'ers stellen zich die vraag. Het woord betekent zoveel als "stijl, charme of aantrekkingskracht" of "het vermogen om een romantische of seksuele partner aan te trekken", zoals Oxford University Press het zelf benoemt.

De op een na oudste academische uitgeverij ter wereld beschrijft elke december in een shortlist welke woorden het afgelopen jaar samenvatten. Woorden als "prompt" (een instructie die gegeven wordt aan een programma met artificiële intelligentie, red.), "Swiftie" (een enthousiaste fan van de zangeres Taylor Swift, red.) en "situationship" (een romantische of seksuele relatie die niet als officieel wordt gezien, red.) haalden dankzij meer dan 32.000 stemmen een finaleplek, maar taalexperts kozen finaal voor het woord "rizz".

Flirttips op TikTok

"Rizz" klinkt misschien relatief onbekend in de oren, maar op sociale media – vooral op TikTok – is het een populaire hashtag wanneer gebruikers de beste flirttips geven of vragen. Het woord heeft miljarden views op TikTok en slaat dus vooral aan bij jongeren.

Als je niet genoeg krijgt van het woord "rizz", kan je het ook in werkwoordsvorm gebruiken volgens Oxford University Press. Dan krijg je "to rizz up", wat betekent dat je iemand aantrekt of verleidt. Het woord en zijn afgeleiden zijn eigenlijk een soort vervanging van het woord "game" (de vaardigheid om met charme anderen (seksueel) aan te trekken, red.)

Het woord heeft zich volgens Caspar Grathwohl, directeur van Oxford University Press, deels losgerukt van sociale media en wordt steeds vaker in het dagelijks leven gebruikt. "Omdat veel mensen "rizz" hebben, maar ook omdat het gewoon een heel leuk woord is om uit te spreken", lacht Gathwohl.    

Tom Holland heeft geen rizz

Volgens de uitgeverij in Oxford dook het woord voor het eerst in 2022 op. Het woord ging pas echt viraal in juni 2023, wanneer de Britse acteur Tom Holland het in een interview gebruikte. De Amerikaanse entertainmentsite Buzzfeed vroeg toen aan de acteur wat het geheim is van zijn rizz.  

Hij antwoordde erg bescheiden: "Ik heb helemaal geen "rizz". Ik heb beperkte "rizz"." Dat bracht een stroom aan memes voort, waardoor het woord nog groeide in populariteit. 

BEKIJK - Acteur Tom "Spider-Man" Holland vertelt aan BuzzFeed dat hij "no rizz whatsoever" heeft:

Van lui naar flirten

"Goblin mode" (onbeschaamd lui, slonzig of hebberig, red.) is het woord dat vorig jaar met de prijs ging lopen. "Een woord dat voor veel mensen herkenbaar was na de pandemie", zegt Grathwohl. "Het is opvallend hoe 2023 voor een duidelijk contrast zorgt."

Volgens Grathwohl toont dit hoe mensen in 2023 zich opnieuw willen openstellen na een paar moeilijke jaren. "Mensen willen opnieuw vertrouwen vinden in wie ze zijn door buiten te komen."

Meest gelezen