"Heftig" en "nog altijd heel emotioneel": families van vermoorde missionarissen in Guatemala krijgen na meer dan 40 jaar dan toch proces 

"Hoewel het 40 jaar geleden is, blijft het nog altijd heel emotioneel": voor de familie van de drie vermoorde missionarissen in de jaren 80 is het een beladen dag. Want na al die jaren start in Leuven het assisenproces over de moorden in Guatemala. "Je probeert daarmee te leven, maar het blijft moeilijk."

In het kort: tijdens de bloedige burgeroorlog in de jaren 80 in Guatemala werden drie Vlaamse missionarissen vermoord. Walter Voordeckers en Ward Capiau werden doodgeschoten, Serge Berten werd ontvoerd en nooit meer teruggezien - vermoedelijk werd ook hij vermoord. Een vierde slachtoffer Paul Schildermans werd ontvoerd en gefolterd, maar nadien weer vrijgelaten. 

Nu, 40 jaar later, moeten vijf beschuldigden zich verantwoorden voor het hof van assisen in Leuven. Het gaat om ex-ministers en voormalige toplui van de politie en het leger uit Guatemala. Allemaal zijn ze intussen hoogbejaard, en geen van hen is van plan om naar hier af te zakken. 

Meer lezen over dit historische en uitzonderlijke proces? Dat kan in dit artikel. 

Meer dan 40 jaar hebben de nabestaanden van de drie missionarissen moeten wachten op dit moment: een proces over de moord op hun broer of oom. De komende twee weken zal een assisenjury hier luisteren naar wat er toen gebeurd is. 

Het dossier telt intussen heel wat bladzijden

"Voor ons is dat nog altijd heel emotioneel, hoewel het meer dan 40 jaar geleden is. Je probeert daarmee te leven, maar het blijft moeilijk", klinkt het bij Johan Capiau, broer van Ward Capiau. Hij werd vermoord met zes kogels, maar zijn lichaam verdween in een massagraf in Guatemala. Zelf reisde Johan Capiau jaren na de feiten naar Guatemala, op zoek naar antwoorden. "Die hebben we nooit gekregen."

Het proces nu is een belangrijke mijlpaal voor hem: "Vooral om mensenrechtenschenders overal ter wereld te waarschuwen dat ze te allen tijde nog vervolgd kunnen worden voor hun daden."

Videospeler inladen...

Eenzelfde geluid klinkt bij Carlos Colson, een neef van Walter Voordeckers. "Het geeft ons de gelegenheid om de waarheid te vinden, om hopelijk gerechtigheid te krijgen en vooral een voorbeeld te stellen aan anderen die nog zulke dingen willen doen. Het is ontzettend belangrijk dat er niet alleen gedacht wordt aan de Belgische slachtoffers, maar ook aan de honderdduizenden inwoners van Guatemala die gestorven zijn."

Videospeler inladen...

Colson betreurt het dat er geen enkele beschuldigde zal opdagen. "Het was een gelegenheid om hen een echt proces te geven, wat die honderdduizenden niet gekregen hebben. Zij werden gewoon geëxecuteerd of vermoord."

Belangrijk dat ze niet vergeten worden 

Broers van Serge Berten

"Als er geen beschuldigde komt, weet ik niet of we iets te weten gaan komen", zeggen ook Patrick en Stefaan Berten, die hun broer verloren. "Maar het wordt toch boeiend en heftig. Het is belangrijk dat niets zomaar passeert. Voor ons is het geen bladzijde omdraaien, je kan dat niet plaatsen. Maar het is wel belangrijk dat er een veroordeling komt." En, zo vullen ze aan, "dat ze niet vergeten worden". 

Videospeler inladen...

Meest gelezen