Direct naar artikelinhoud
PersoverzichtN-VA

‘Paradoxaal, te laat, en weinig geloofwaardig’: Franstalige pers laat zich uit over de mogelijke plannen van N-VA in Wallonië

Burgemeester van Antwerpen en N-VA voorzitter Bart De Wever.Beeld Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photo News

N-VA-voorzitter Bart De Wever overweegt naar eigen zeggen om in 2024 kieslijsten in te dienen in Wallonië, om de PS het leven zuur te maken. Die plannen worden in de pers vooral op scepsis onthaald. Een overzicht.

Le Soir: ‘Improvisatie’

De Franstalige krant Le Soir onthoudt in de eerste plaats dat niets van De Wevers plannen al vastligt, “op amper vier maanden van de datum waarop de lijsten voor de Kamer ingediend moeten worden.” De krant ziet voorlopig weinig meer dan een “geïmproviseerd project”, waarover De Wever in zijn interviews van afgelopen weekend “sibillijns” bleef.

De grote vraag is volgens Le Soir of De Wever de Franstalige kiezer wel echt kan verleiden met een publiek debat over confederalisme en financiële transfers van Vlaanderen naar Wallonië. En als hij dat zo belangrijk vindt, waarom blijft hij dan al zo lang weg uit de Franstalige pers? “De Wever weigert systematisch interviews, behalve om zijn boek ‘Over woke’ te promoten.”

RTBF: ‘Geen kandidaten, geen strategie’

Journalist Bertrand Henne vraagt zich bij de openbare omroep eveneens af hoe serieus de intenties van De Wevers “antisocialistische kruistocht” eigenlijk zijn. “Hij heeft een idee, maar er zijn nog geen kandidaten, geen duidelijke strategie. Het is Bart De Wever die nadenkt, en Bart De Wever houdt van nadenken.”

Toch noemt Henne het idee “niet zo vergezocht, zelfs als het heel erg geïmproviseerd lijkt.” Hij wijst erop dat Vlaams Belang al jaren lijsten indient in Franstalig België. En ook de Volksunie deed het ooit. Met enig succes overigens: in 1985 veroverden ze zelfs een zetel in het Waals parlement, wat tot een korte institutionele crisis leidde.

Pour la petite histoire: Toon van Overstraeten raakte toen verkozen, maar werd door de overige parlementsleden verhinderd om ook daadwerkelijk te zetelen. Hij moest uiteindelijk door de militaire politie uit het halfrond gehaald worden.

Dat De Wevers plannen enkel gericht zijn tegen de PS, wordt bij de RTBF dan weer in twijfel getrokken. N-VA zou vooral stemmen afsnoepen van rechts – stemmen van de MR dus. “We mogen dus concluderen dat de onderneming vooral de liberale familie wil verzwakken.” Een carambole die met andere woorden ook de Open Vld onder druk zou kunnen zetten.

La Libre: ‘Is De Wever oprecht?’

“Paradoxaal, te laat, en weinig geloofwaardig”, kopt La Libre, die uitgebreid het woord laat aan politiek watcher Dave Sinardet. Ook in deze krant is er flinke twijfel of De Wever wel écht zinnens is lijsten in te dienen in Wallonië. “Is de voorzitter van de Vlaamse nationalisten oprecht over zijn project? Of wil hij vooral de aandacht trekken?”

Sinardet gelooft niet dat N-VA over de kiesdrempel kan springen ten zuiden van de taalgrens. En net als RTBF-journalist Henne ziet hij een potje stratego dat de MR meer pijn kan doen dan de PS. Waarom? “De MR is een obstakel voor de confederale plannen van de N-VA. Bart De Wever heeft er alle baat bij dat de partij van Georges-Louis Bouchez, die het unitaire België verdedigt, niet al te sterk staat na de volgende verkiezingen.”