KAART. Kleine minderheid Antwerpse gemeenten staat nog vuurwerk toe tijdens oudejaarsnacht: “Moeilijk te handhaven”

Steeds meer gemeenten leggen het gebruik van vuurwerk tijdens oudejaarsnacht aan banden. Op de meeste plaatsen in de provincie Antwerpen geldt dit jaar een totaalverbod. In enkele gemeenten mag je nog wel vuurwerk afsteken, maar dan wel onder strikte voorwaarden.

emke

Doorheen het jaar mag je geen vuurwerk afsteken zonder toestemming van de burgemeester, maar voor oudejaarsavond maken sommige gemeenten in de provincie Antwerpen een uitzondering. Er zijn echter wel strikte voorwaarden aan verbonden.

(Lees verder onder de kaart)

In de regio Mechelen mag je alleen vuurwerk afsteken in Lier, Mechelen en Willebroek. In Mechelen en Willebroek mag dat alleen tussen 23.30u en 1u, maar niet in de buurt van onder meer een dierenasiel. In Lier is vuurwerk toegestaan van middernacht tot 1u, maar het mag niet worden afgestoken in het stadscentrum, dicht bij woningen, op de openbare weg of vlak bij stallen.

Ook in Schoten, Brasschaat, Zandhoven en Malle mag je tijdens oudejaarsnacht vuurwerk afsteken. “We hebben een hele lijst met maatregelen voor de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Kinderen jonger dan 16 jaar bijvoorbeeld mogen geen vuurwerk afsteken”, vertelt Sanne Van Looy (N-VA), burgemeester van Malle. “Het mag ook niet worden afgestoken in de buurt van gebouwen.” Malle en Zandhoven brengen voor het eerst de locaties in kaart waar toelating is gegeven om vuurwerk af te steken zodat inwoners op de hoogte zijn van waar het die nacht zal knallen.

Sanne Van Looy (N-VA).© Robin Fasseur

In de Kempen mag je alleen in Rijkevorsel en Westerlo vuurwerk afsteken als je een aanvraag bij de gemeente hebt ingediend en toestemming hebt gekregen van de burgemeester. Voor Retie, Arendonk en Ravels geldt een officieel verbod voor particulieren, maar er is net als vorig jaar een gedoogbeleid van kracht tussen 23.30u en 1u ’s nachts. Het zijn enkele van de weinige gemeenten waar nog geen totaalverbod op vuurwerk geldt.

“Het is een moeilijke afweging, geeft Van Looy toe. “Maar de verkoop en het bezit van vuurwerk zijn nog toegestaan, dus een verbod valt moeilijk te handhaven.” Rik Verwaest (N-VA), burgemeester van Lier, staat haar bij. “Iedereen mag vuurwerk kopen en bezitten, maar de politie moet voorkomen dat je het afsteekt op middernacht, het drukste uur van het jaar voor de ordediensten. Dat is moeilijk. ”

Rik Verwaest (N-VA), burgemeester van Lier.© Chris Van Rompaey

Dierenwelzijn

In de andere gemeenten geldt een totaalverbod en mag er geen vuurwerk worden afgestoken. “We doen het in naam van de dieren”, vertelt Walter Horemans (CD&V), burgemeester van Berlaar. “We kregen elk jaar steeds meer klachten, vooral van eigenaars van paarden of huisdieren. Zij hebben daar veel last van.” In Bornem en Puurs-Sint-Amands is ook het bezit van vuurwerk en bommetjes verboden.

Walter Horemans (CD&V), burgemeester van Berlaar.© Joren De Weerdt

In Wuustwezel, Essen en Kalmthout geldt vanaf dit jaar ook een verbod, ook wensballonnen zijn er verboden. “Vuurwerk is gevaarlijk en zorgt elk jaar voor slachtoffers”, zegt burgemeester van Essen Gaston Van Tichelt (CD&V). “Jaar na jaar is er minder draagvlak voor het afsteken van vuurwerk. Uit een bevraging blijkt dat 56% van de inwoners fan is van een totaalverbod, ook met oudjaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER