© Shutterstock

Steeds meer werknemers willen sporten op het werk

Steeds meer werknemers willen graag sporten en bewegen. Dat blijkt uit Sport- en Beweegscans die Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) de voorbije jaren heeft laten uitvoeren bij bijna 45.000 werknemers uit 410 bedrijven. De intentie om meer te sporten is gestegen van 74 procent in 2020 naar 84 procent in 2023.

mtm
Bron: BELGA

De resultaten van het onderzoek zijn maandag toegelicht bij baggeraar Jan De Nul, die het 150ste label ‘Sportbedrijf’ heeft ontvangen. Het label bekroont bedrijven met een sport- en beweegbeleid. Want heel wat werknemers geven aan dat ze op hun werk bij voorkeur tijdens hun middagpauze willen sporten.

Bedrijven die een sport- en beweegbeleid uitbouwen en investeren in bijvoorbeeld douches en kleedkamers, krijgen het label ‘Sportbedrijf’, dat vorig jaar gelanceerd werd. “Vandaag krijgen veel dertigers en veertigers hun sport niet gecombineerd met werk en gezin”, zegt Weyts

“Dus promoten we sport op de plaats waar ze veel tijd doorbrengen: op hun werk. Fitte werknemers zijn vervolgens minder gestrest en minder vaak afwezig.”

De bijhorende beweegscans tonen positieve evoluties bij de werknemers. Uit nieuwe cijfers blijkt bijvoorbeeld ook dat steeds meer werknemers willen sporten en bewegen. Zo is het aandeel werknemers dat zich op eigen kracht en actief naar het werk verplaatst gestegen van 21 procent voor de coronacrisis naar 29 procent vandaag. Maar liefst 71 procent van de werknemers zou graag actief en op eigen kracht naar het werk komen. Vlak voor de coronacrisis was dat 49 procent.

De Nul is dus het 150ste bedrijf dat een sportlabel heeft verdiend. Er werd een FIT-comité opgericht dat initiatieven neemt om gezonde gewoontes te promoten. Er werd ook geïnvesteerd in een FIT-container die van werf naar werf kan reizen en werknemers de kans geeft om verschillende sporten te beoefenen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer