Jonathan Folens

Restaurant in Meulebeke moet dakterras afbreken: "Ik was beter gewoon failliet gegaan tijdens corona"

De uitbaters van restaurant "Sur Le Toit" in Meulebeke moeten hun dakterras afbreken. Dat heeft de rechter beslist. Ze moeten ook een boete betalen. Ze hadden geen vergunning voor het dakterras. Ze bouwden het terras tijdens de coronaperiode omdat ze minder klanten mochten plaatsen. "Ik had me beter toen gewoon failliet laten gaan", zegt de ontgoochelde zaakvoerder Filip Verbeke.

Nadine Ngalula (42) en Filip Verbeke (49), de zaakvoerders van "Sur Le Toit", konden door de coronamaatregelen eind 2020 nog amper acht mensen in hun zaak zetten. Om meer ruimte tussen de tafeltjes te creƫren, vormden ze begin 2021 het terras voor de zaak om tot een veranda met daarbovenop een dakterras. Hij deed dat in de veronderstelling dat hij daarvoor geen vergunning nodig had, maar dat bleek wel zo te zijn.

De werken waren al bijna afgelopen toen Sur Le Toit inspectie over de vloer kreeg. Volgens de overheid legde Filip drie aanmaningen om de bouwwerken te staken naast zich neer, maar dat nuanceert hij. "Ik heb alleen nog de trap naar het dakterras geplaatst en de balustrade rechtgezet. Het gebouw zelf was al volledig af. Ik heb het op drie weken tijd geplaatst en had nooit gedacht dat dit als een grote verbouwing zou aanzien worden."

Lening afbetalen

Verbeke deed nog moeite om zijn bijbouw vergund te krijgen bij de gemeente maar tevergeefs. De zaak kwam voor de correctionele rechtbank. En die is van oordeel dat de zaakvoerders schuldig zijn aan inbreuken tegen de bouwwetgeving. Ze moeten een boete van meer dan 14.000 euro betalen. Ze krijgen acht maanden de tijd om hun bijbouw terug in de oorspronkelijke staat te herstellen. Als het gebouw er over acht maanden toch nog staat, moeten ze een dwangsom van 100 euro per dag betalen.

"Ik had wel een boete verwacht maar niet dat we het zouden moeten afbreken", reageert Filip aangeslagen. "Die afbraakwerken gaan meer kosten dan de boete. Ik weet dat we dat financieel niet aan kunnen. Ik moet nog de lening van de bouw afbetalen. Ik zou er nog een moeten aangaan voor de sloop maar dat gaat niet. Er moeten ook inkomsten zijn om dit allemaal af te betalen en we zouden onze zaak terug naar de helft van de capaciteit moeten brengen."

Corona

"Dit is wat corona ons brengt. We hadden beter niets gedaan en de zaak failliet laten gaan. Ik heb alles gedaan om de boel te redden, maar werken wordt duidelijk niet beloond. De overheid heeft liever twee extra mensen - met drie kinderen - aan het OCMW."

Verbeke, die zichzelf heeft verdedigd voor de rechter, neemt nu toch een advocaat onder de arm. Hij denkt eraan om in beroep te gaan tegen het vonnis.

Meest gelezen