Zo maak je de lekkerste puree volgens chef-kok: “Dit is het ultieme ingrediënt”
Stoemp is een klassieker in de Vlaamse keuken: naast frieten is puree het populairste aardappelgerecht. “Bloemkoolstoemp met worst en vleesjus kan zó goed smaken”, doet chef-kok Vadim Vesters van Bistro Monroe (Antwerpen) ons watertanden. Maar hoe maak je een smeuïge en egale puree?
Puree maken lijkt even simpel als het bakken van een ei of het in de oven schuiven van een diepvriespizza. Maar hoe gaat een chef te werk? Volgens Vadim begint het bij het kiezen van een goede aardappelsoort. “De keuze van de aardappelen is zeer belangrijk. Bintjes zijn bloemig en daardoor ideaal. Want niet elke aardappel is geschikt voor puree”, aldus de chef-kok.”
Hoe begin je eraan? “Schil en was de aardappelen. Met ongeschilde aardappelen zal je puree minder egaal zijn door de velletjes. Snij de aardappel doormidden, of zelfs in vier. Hier geldt: hoe kleiner de stukken, hoe sneller de aardappelen gaar zijn. Wil je zeker zijn of ze klaar zijn? Prik er dan met een vork in.”
Water is nefast voor een smakelijke puree.
Nog een tip van Vadim: “Zet de aardappelstukjes in koud water op het vuur. Als je aardappelen meteen in kokend water legt, kan de buitenkant van de aardappel te snel gaar worden, terwijl het hart van de aardappel dat nog niet is. Door de aardappelen van bij de start in koud water te doen, gaart de binnen- en buitenkant gelijkmatig.”
Van zodra de aardappelen gaar zijn, giet je ze af. “Zet ze nadien kort opnieuw op het vuur. Op die manier verdampt het laatste restje kookvocht. Water is nefast voor een smakelijke puree.”
Het ultieme ingrediënt: boter
“Stamp de aardappelen tot puree. Dat kan met een aardappelstamper, een passe-vite of roerzeef, of in de thermomix. Gebruik je een stamper, dan zal de puree wat grover en minder egaal zijn. Doe er een eidooier, een scheut volle melk én room bij. En niet te vergeten: goeie boter, het ultieme ingrediënt. Daar staat of valt je puree mee. Dat mag dus best wat zijn. Reken voor één kilo aardappelen zeker 150 gram polderboter.”
“Aardappelen hebben op zich niet zo heel erg veel smaak, dus het is belangrijk om je puree goed te kruiden met zout, peper en nootmuskaat. Serveer je de aardappelpuree met vlees, ga dan voor jus nature of vleesjus. Bij visgerechten is een romige beurre blanc of een wijnsaus a match made in heaven”, volgens Vadim.
Groene groenten zoals broccoli kook je best apart, voor de kleur.
Zo maak je puree met een twist
Wil je iets anders dan de klassieke aardappelpuree? Geef je stoemp een twist met groenten. “Daarvoor kook je je aardappelen op dezelfde manier als voor de klassieke puree. Ga voor één derde aardappelen voor de binding en twee derde groenten voor de smaak”, aldus Vadim. “De wortelen, pastinaak, pompoen of bloemkool snij je in even grote stukken als de aardappelen en kook je in één pot. Groene groenten zoals broccoli kook je best apart, voor de kleur.”
De favoriete aardappelpuree van Vadim? “Bloemkoolstoemp met worst en vleesjus kan zó goed smaken. Zéker op koude, donkere dagen.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM49
Diëtist Michaël Sels: “Een gezonde brooddoos voor je kind? Wees realistisch!”
-
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
Gehaktballetjes in tomatensaus is één van de lekkerste Vlaamse klassiekers. Maar welke kant-en-klare variant uit de supermarkt is een even smakelijk alternatief? Sterrenchef Luc Bellings proeft tien bereidingen en buist de helft. Echt lekker gehakt en een geslaagde saus? Dat vindt hij maar bij één product: “Dit zouden ze zelfs geen balletjes in tomatensaus mogen noemen, het zouden vegetarische balletjes kunnen zijn.” -
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
-
Spaargids.be
Mag je het geld op de rekening van je kind als ouder zelf gebruiken? En wat kan je zoon of dochter (zonder dat jij het weet)?
-
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
Wie aan mandarijnen denkt, denkt aan Sinterklaas. Die zijn dus pas vanaf de late herfst in het seizoen. En toch blijkt net nu een nieuwe mandarijnensoort in de rekken van Albert Heijn te verschijnen. De Orri-mandarijnen zouden zoeter zijn dan de klassieke mandarijnen. Waar komt die nieuwe soort vandaan? Wat is het verschil? En hoe komt het dat deze soort buiten het seizoen verschijnt? -
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
Ben je een hooikoortslijder? Dan kan je heel wat doen om klachten te voorkomen en verminderen: van vaker stofzuigen en een zonnebril dragen tot pillen slikken. Onder de efficiëntste wapens in de strijd bevinden zich ook luchtreinigers. HLN Shop focust op twee toestellen. -
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
-
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
Een kop koffie gebruiken om jezelf een energie- of mentale boost te geven, doen we allemaal weleens. Maar die koffie combineren met een dutje zou volgens wetenschappelijke studies nog méér effect kunnen hebben en je een uitgerust gevoel bezorgen. Wat is een 'koffiedutje’? Gaat dat met alle soorten koffie? En kan je wel slapen na het drinken van cafeïne? Slaapexpert Johan Verbraecken legt uit hoe het werkt. “Het beste van beide werelden.” -
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.” -
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?