Piet Proesmans op een archiefbeeld: “Als ik dit effectief gedaan had, was een schorsing van drie jaar gerechtvaardigd, maar deze straf van vier maanden voelt aan als onrecht.”© Tom Palmaers

Plus ArtikelVoetbal Limburgse reeksen

Zware schorsing in zaal doorgetrokken naar veld: Piet Proesmans gestraft voor “pure leugens van ref”

Koersel -

Piet Proemans (27) wacht een koude winter. Tot eind maart 2024 is de verdediger van eersteprovincialer Weerstand Koersel geschorst na een rode kaart in het futsal. Opvallend: scheidsrechter Mehmet Dereli noteerde zeer ernstige feiten, die Proesmans ontkent… en die blijkbaar ook een aanwezige scheidsrechtercontroleur niet zag.

Jo Trekels

Clubs als Roda JC, Westerlo, Zulte Waregem, Sporting Hasselt en Wellen staan mooi op Proesmans’ cv. Veel clubs, veel wedstrijden, en naar eigen zeggen niet één rode kaart. Tot vrijdagavond 27 oktober. Na twee gele kaarten mocht de 27-jarige verdediger - als speler van tweedeprovincialer Nidi’s Tongeren - na 20 minuten gaan douchen tegen De Wennel Genk.

“Na een paar stevige fouten vroeg ik aan de scheidsrechter om zijn job te doen”, blikt Proesmans terug. “Nadat hij geel gaf, herhaalde ik die woorden en kreeg ik meteen een tweede geel. Ik vond dat overdreven, heb hem vijf seconden mijn gedacht gezegd en ben naar de kleedkamers gegaan.”

Spuwen en kopstoot

De koude douche volgde pas echt toen hij werd opgeroepen om zijn versie van de feiten te komen geven in Brussel.

Het is gewoon onbegrijpelijk

Piet Proemans

“In het verslag was sprake van spuwen, een kopstoot, fysieke bedreigingen… Ik viel van mijn stoel”, lacht Proesmans groen. “We hebben ons in eerste aanleg en in beroep goed verdedigd. Er was een scheidsrechterscontroleur aanwezig op de match en die kan de feiten niet bevestigen, ook onze tegenstander De Wennel Genk getuigde dat het niets gezien had… Het is ook niet logisch. Bij zulke feiten zou er altijd een thuisafgevaardigde op het terrein moeten komen en zou de match gestaakt worden. Het is gewoon onbegrijpelijk.”

Naam zuiveren

“Als ik dit effectief gedaan had, was een schorsing van drie jaar gerechtvaardigd, maar deze straf van vier maanden voelt aan als onrecht. Ik wilde eerst mijn verhaal niet doen in de krant, maar dit is de enige manier om publiekelijk nog mijn naam te zuiveren. Ik ben enorm teleurgesteld in Voetbal Vlaanderen en de KBVB. Ik begrijp goed dat scheidsrechters het niet altijd makkelijk hebben, maar dat pure leugens van één narcist - die al eerder in dit soort zaken in verband werd gebracht - zo’n zware straf opleveren, is wraakroepend. Zeker als je weet dat zelfs de procureur de feiten niet als bewezen achtte omdat alle andere partijen de scheidsrechter tegenspreken. Dan stel je je de vraag of je nog deel wilt uitmaken van zo’n organisatie…”

Scheidsrechter Mehmet Dereli was de afgelopen dagen niet bereikbaar voor commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer