Nederlandse politicus Omtzigt veroorzaakt commotie met "gelekte" notitie: "Niet in PVV/NSC/BBB-kabinet"

Een foto van de notitie "Niet in PVV/NSC/BBB-kabinet" van NSC-leider Pieter Omtzigt beroert de gemoederen in Nederland. De notitie werd gefotografeerd na een gesprek van de leider van Nieuw Sociaal Contract en verkenner Ronald Plasterk. De woordvoerder van NSC meldt dat de notitie geheel in de lijn van het partijstandpunt ligt. "Zo lang PVV maatregelen voorstelt die tegen de grondwet indruisen, kan er geen coalitie met de partij gevormd worden", klinkt het. 

In Nederland zijn de verkennende gesprekken over een mogelijke regeringscoalitie volop aan de gang na de verkiezingen van 22 november. De rechts-radicale PVV van Geert Wilders boekte een grote overwinning en analisten vermoeden dat er volop onderzocht wordt of een coalitie tussen PVV, NSC en BBB mogelijk is, al dan niet met gedoogsteun van VVD.

De leider van Nieuw Sociaal Contract Pieter Omtzigt is na een gesprek met verkenner Ronald Plaster gefotografeerd met enkele aantekeningen. Daarop stond te lezen "Niet in PVV/NSC/BBB-kabinet". De partij van Omtzigt lijkt (nog) niet open te staan voor een mogelijke coalitie met PVV.

Omtzigt heeft zich nog niet eerder uitgelaten over de vraag met welke partijen hij wel of niet wil regeren. Een woordvoerder van NSC reageert dat de notitie helemaal in lijn is met het eerder aangekondigde partijstandpunt. "Zo lang PVV maatregelen voorstelt die tegen de grondwet indruisen, kan er geen coalitie met de partij gevormd worden", klinkt het.

Regeringsvorming nog in beginfase

De regeringsvorming in Nederland zit nog in de beginfase. De verschillende partijen voeren afzonderlijk gesprekken met verkenner Ronald Plasterk.

Volgens de Nederlandse politicoloog André Krouwel stevenen we af op een lange en moeizame regeringsvorming. "NSC en VVD moeten nu door de knieën en met Wilders regeren, of althans een serieuze poging ondernemen", aldus Krouwel.

"Die drie partijen hebben een ruime meerderheid. Ik verzeker u dat ze ook eens zullen breken, voor een ommetje met Frans Timmermans." Krouwel stelt dat Wilders om premier te worden, de VVD en NSC hoort "mee te krijgen". Vandaar dat hij zich gematigd opstelt.

Opvallend: in 2021 dook de naam van Omtzigt ook op in een soortgelijk "lek". In notities van de formateurs die per ongeluk op straat kwamen te liggen, stond een gevoelig fragment. "Functie elders" stond te lezen onder het kopje "positie Omtzigt". 

archieffoto van eerdere ontmoeting van Pieter Omtzigt (rechts) en Ronald Plasterk van 29 november

Meest gelezen