“Why not?”, zei De Wever eerder dit jaar op de vraag of een Vlaams-nationalist premier van België kan worden.© Jan Van der Perre

GVA PEILING. Vlaming wil liever premier De Wever dan premier De Croo

Bijna een vijfde van de Vlamingen wil N-VA-voorzitter Bart De Wever als opvolger van premier Alexander De Croo (Open Vld). En 36% zet de Antwerpse burgemeester in de top drie, blijkt uit onze GVA Peiling. De huidige premier scoort iets lager.

Marnix Int Panis

We vroegen aan duizend Vlamingen wie Alexander De Croo mag opvolgen als premier: bijna 19% van de ondervraagden kiest voor Bart De Wever. De N-VA-voorzitter trekt straks de federale lijst in Antwerpen. Of hij zich zal opwerpen als kandidaat-premier, dat is nog een ander verhaal.

Why not?”, zei De Wever eerder dit jaar aan Het Nieuwsblad, op de vraag of een Vlaams-nationalist premier van België kan worden. “Ik ben tot alles bereid om de boel op orde te zetten. Het mag het allerlaatste zijn wat ik doe”, aldus De Wever. Maar als hij ooit ‘de Zestien’ betreedt, zou dat alleen zijn om een “minikabinet” aan te sturen. Dat waakt dan tijdelijk over de budgetten, terwijl achter de schermen het land wordt vertimmerd.

De Croo populairder dan Jambon

Premier De Croo zelf geniet de voorkeur van 17,5% van de ondervraagde kiezers. Maar of hij zichzelf effectief kan opvolgen als premier, zal vooral van zijn noodlijdende Open Vld afhangen. De liberale fractie in de Kamer dreigt bij de komende verkiezingen gehalveerd te worden. Toch zegt ruim 40% van de Vlamingen dat de huidige premier goed werk levert. 46,8% vindt van niet.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) krijgt een slechter rapport. Slechts 36,9% van de kiezers is tevreden over zijn rol in de Vlaamse regering. Ook in zijn eigen provincie Antwerpen haalt de Brasschaatse politicus dezelfde lage score.

Tom Van Grieken (9,7%), Frank Vandenbroucke (5,5%) en – opvallend – Conner Rousseau (5,3%) vervolledigen de top vijf. De ex-Vooruit-voorzitter kon voor alle heisa rond zijn persoon volop dromen van het premierschap. Nu lijkt zijn Waalse geestesgenoot Paul Magnette (PS) zich warm te lopen. Alles wijst er namelijk op dat de socialistische familie van PS en Vooruit na de verkiezingen de grootste wordt in de Kamer. Dat zet Magnette in koppositie voor het premierschap, al geniet de PS-voorzitter de voorkeur van amper 2% van de Vlamingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER