Palestijnen zoeken naar lichamen en overlevenden na een Israëlische aanval in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook (12 november 2023).© Haitham Imad/epa-efe

Plus ArtikelOorlog Israël-Hamas

Dodelijkste oorlog ooit tegen Palestijnen, met behulp van AI: “We weten exact hoeveel collateral damage er in elk huis is”

In welke mate houdt het Israëlische leger in zijn aanvalsstrategie rekening met het aantal burgerslachtoffers in Gaza? Weinig, laat een gedetailleerd onderzoek van het hoogstaande Israëlische medium +972 Magazine zien.

Samira Ataei

Artificiële intelligentie inzetten om zo veel mogelijk doelwitten te bestoken en massaal veel luchtaanvallen toestaan op niet-militaire doelen. De combinatie maakt van deze Israëlische militaire campagne tegen de Palestijnen de dodelijkste ooit, dodelijker dan de Nakba, de “catastrofe” van 1948. Het zijn onthutsende details die het onderzoek van de Israëlische journalist Yuval Abraham naar boven brengt.

Op basis van gesprekken met huidige en voormalige Israëlische inlichtingenofficieren onderzocht Abraham, actief bij +972 Magazine, een progressief medium uit Tel Aviv, samen met collega”s bij de Hebreeuwse nieuwssite Last Call de wijze waarop het Israëlische leger zijn aanvallen uitvoert. Conclusie: de focus van de Israëlische aanvalsstrategie ligt op kwantiteit, en niet op kwaliteit.

Meer niet-militaire doelwitten

Ten eerste heeft het Israëlische leger het aantal bombardementen op niet-militaire doelwitten aanzienlijk uitgebreid in deze oorlog. Sinds 7 oktober heeft Israël honderden zogenaamde “power targets” vernietigd. Hoge residentiële gebouwen, universiteiten en banken gingen tegen de grond.

Niet vanwege een grote militaire significantie, maar omdat de aanvallen volgens het Israëlische leger de werking van Hamas zouden ondermijnen. Nochtans zijn luchtaanvallen op niet-militaire doelen tegen het internationaal oorlogsrecht en blijken ze niet effectief. Maar het Israëlische leger ziet in zulke aanvallen een manier om “druk te creëren”, zeggen bronnen van de Israëlische inlichtingendiensten. De aanvallen veroorzaken “een zodanig grote schok”, waardoor burgers “Hamas onder druk zullen zetten”.

Het Israëlische leger beschikt volgens verschillende bronnen informatie over het merendeel van de potentiële doelwitten in Gaza, en is het dus meestal op de hoogte van hoeveel burgerdoden een aanval kan veroorzaken.

“Niets gebeurt per ongeluk”, zegt een van de bronnen. “Wanneer een driejarig meisje wordt gedood in een huis in Gaza, is dat omdat iemand in het leger heeft besloten dat het geen belangrijke zaak was dat ze stierf. Het was het waard de prijs te betalen om een ander potentieel doelwit te raken. Wij zijn niet Hamas. Dit zijn geen willekeurige raketten. We weten exact hoeveel collateral damage er in elk huis is.”

“Schade gaat boven nauwkeurigheid”

Israël heeft nooit een geheim gemaakt van hoe intens zijn offensief in Gaza zou zijn, na de ongeziene gruwel waar Hamas verantwoordelijk voor was op 7 oktober. Begin oktober zei het hoofd van de Israëlische luchtmacht, Omer Tishler, dat zijn troepen Hamas “de klok rond” zouden aanvallen.

Tishlers troepen viseren geen burgers, benadrukte hij. “Er is altijd een militair doel, maar we zijn niet precies.” Of zoals woordvoerder Daniel Hagari kort na de Hamas-invasie zei: “De nadruk ligt op schade, niet op nauwkeurigheid.”

In die zin speelt “Habsora” (“Gospel”) een belangrijke rol. “Habsora” is de naam van het AI-systeem dat in realtime automatische aanbevelingen genereert van nieuwe potentiële doelwitten, zoals bijvoorbeeld privéhuizen van individuen die verdacht worden deel uit te maken van Hamas of de Islamitische Jihad.

Israël maakte twee jaar geleden ook al gebruik van de geavanceerde tool. Zoals de oorlog in Oekraïne “de eerste Tiktok-oorlog” wordt genoemd, zo werd het elfdaagse offensief in mei 2021 “de eerste AI-oorlog”. Aan de hand van artificiële intelligentie kon het Israëlische leger sneller nieuwe doelwitten aanduiden dan dat het ze aan kon vallen.

© Haitham Imad/epa-efe

In de huidige oorlog tegen Hamas zet Israël die tool nog breder in. In de eerste 35 dagen van de oorlog viel Israël zo’n 15.000 doelwitten in Gaza aan. Dat zijn ongeveer 428 doelwitten per dag. Ter vergelijking: in 2021 en 2014 viel Israël dagelijks honderd à tweehonderd doelwitten aan.

Zulke methoden hebben een grote impact op het aantal burgerslachtoffers. In deze oorlog worden Palestijnse burgers in een historisch tempo gedood. Zelfs met een conservatieve schatting van de dodentol zien experts weinig andere voorbeelden in de geschiedenis waarin burgers aan zo”n sneltempo omkwamen in een oorlog, schrijft The New York Times. Ook de piekmomenten van de door de Verenigde Staten geleide aanvallen in Irak, Syrië en Afghanistan komen niet in de buurt.

Recordaantal kinderslachtoffers

Midden november toonden cijfers van de Verenigde Naties dat er meer kinderen in Gaza zijn gedood dan de voorbije jaren in alle belangrijkste conflictzones samen. Dat er zo veel (jonge) burgerslachtoffers vallen, wijt Israël aan Hamas, dat zich bewust tussen de inwoners van Gaza nestelt.

© John Macdougall/afp

Na meer dan 57 dagen oorlog richt Israël zich op het zuiden van Gaza, waar honderdduizenden Palestijnen naartoe zijn gevlucht. Na een tot tweemaal toe verlengd staakt-het-vuren gaat de oorlog door. “Tot we al onze doelen hebben bereikt”, aldus de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die Hamas “met wortel en tak wil uitroeien”.

Naar Israëlische schatting zijn er ongeveer 30.000 leden van Hamas in Gaza. Wetende dat er ongeveer 1.000 à 3.000 gewapende Palestijnse militanten sinds de start van het Israëlische tegenoffensief zijn gedood, zijn er wellicht nog veel potentiële doelwitten die Israël zal willen aanvallen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer