© REUTERS

Minstens 68 doden bij aardverschuivingen na stortregens in Tanzania

In het noorden van Tanzania zijn minstens 68 mensen om het leven gekomen bij aardverschuivingen als gevolg van stortregens. Dat blijkt uit een nieuwe balans die maandag is meegedeeld door de autoriteiten. Eerder was sprake van 63 dodelijke slachtoffers.

mtm
Bron: BELGA

De stad Katesh, op ongeveer 300 kilometer ten noorden van de hoofdstad Dodoma, wordt sinds zaterdag geteisterd door hevige regenval. Die veroorzaakt dikke modderstromen die tientallen voertuigen en woningen meegesleurd hebben. 

“We hebben 68 doden geteld en de zoektocht gaat door”, zegt Queen Sendiga, een regionale functionaris.” Eerder sprak premier Kassim Majaliwa bij een bezoek aan Katesh over 63 doden, van wie 23 mannen en 40 vrouwen, en 116 gewonden. “We geloven dat er nog meer lichamen geborgen moeten worden”, zei de premier toen. Maandag zijn nog steeds zoek- en reddingsoperaties aan de gang, met de hulp van het leger, om mensen die mogelijk bedolven zijn door de modder, op te sporen. 

Oost-Afrika wordt al weken getroffen door stortregens en overstroming, die veroorzaakt worden door weerfenomeen El Niño.

© AP

© AP

El Niño...

… is een complex weerfenomeen dat negen tot twaalf maanden duurt en om de twee tot zeven jaar terugkeert. Het begon dit jaar in juni en zal naar verwachting aanhouden tot april. De sterkste effecten worden verwacht in december. 

Bij El Niño warmt het oppervlaktezeewater in een deel van de Stille Oceaan bij de evenaar, ten westen van Peru, op, waardoor de aarde opwarmt. Het fenomeen brengt onder andere extreem weer met zich mee. Meteorologen verwachten meer regen in Oost-Afrika en het zuiden van de Verenigde Staten. Zuid-Amerika, Azië en Australië krijgen net met droogte te maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer