Partijvoorzitters reageren op idee van De Wever om met N-VA op te komen in Wallonië: “Confederalisme is gewoon een ander woord voor stilstand”

Afgelopen weekend zei N-VA-voorzitter Bart De Wever dat hij van plan in om in Wallonië op te komen met zijn partij tijdens de volgende verkiezingen. Hij wil onze Franstalige landgenoten op die manier overtuigen van het idee van confederalisme. Naar aanleiding van onze politieke peiling reageerde ook enkele andere Vlaamse partijvoorzitters op zijn idee.

Linde Schots

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken stelt alvast vragen bij het idee van De Wever. “Met wie gaat hij een rechtser en Vlaams beleid realiseren? Is dat met de meest corrupte en linkse partij, de PS, of is dat met mede-Vlamingen, het Vlaams Belang? Ik denk dat de vraag stellen, ze beantwoorden is. Als de Wever denkt dat hij met Magnette een rechtser en Vlaamser beleid zal krijgen, dan vergist hij zich”, zegt hij, al toont de Vlaams-nationalist ook wat begrip. “Ik vind dat iedere partij zijn keuzes moet maken. Wij hebben het ooit ook gedaan omdat we het beu waren dat de Franstaligen stemmen kwamen halen in Vlaams-Brabant. Wij als politieke stunt, ik weet niet wat zijn beweegredenen zijn. Dat kan u best aan hemzelf vragen.”

LEES OOK. DE INSIDER. Waarom wil De Wever plots opkomen in Wallonië? En waarom is hij populair over de taalgrens? 

Tom Ongena, voorzitter van de Open Vld, is dan weer geen voorstander van het idee en ziet er een voorbode van nieuwe politieke stilstand in. “De ware aard van het beestje komt terug boven”, klinkt het voor onze camera. “Artikel 1 van de statuten van de N-VA zegt: het land splitsen. Nu gaat hij weer volop voor dat confederalisme. Daar gaan wij niet in mee. Confederalisme is gewoon een ander woord voor blokkering, voor stilstand. Dat hebben we na de vorige verkiezingen ook gezien. Bart De Wever heeft toen meer dan een jaar politieke impasse veroorzaakt. Dat heeft ons 10 miljard euro gekost. Dat kunnen we ons echt niet meer veroorloven.”

LEES OOK. GVA PEILING. Vlaams Belang op 1, Vooruit krijgt tik na heisa rond Rousseau: zo liggen kaarten halfjaar voor verkiezingen

Ook CD&V-voorzitter Sammy Madhi ziet graten in het idee van De Wever. “Hij weet ook wel dat als je in Wallonië aan politiek gaat doen, je de MR en Les Engagés gaat verzwakken, de centrumrechtse partijen, en maak je de PS alleen maar groter”, aldus Mahdi. “ Ik heb hem ook horen zeggen dat hij na de verkiezingen alleen naar Paul Magnette wil bellen en het confederalisme wordt of niets. In alle eerlijkheid: Als we in die loopgraven gaan eindigen en jarenlang niet aan politiek gaan doen voor de mensen, dan moet je niet versteld staan dat de extremen alleen maar groeien. Zet je rond de tafel, probeer dingen op te lossen in plaats van je in de loopgraven te verliezen.”

LEES OOK. GVA PEILING. Heisa rond Conner Rousseau doet Vooruit achteruitgaan, Vlaams Belang heeft wind in de zeilen 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER