© Wikipedia

Brandweer waarschuwt voor gebruik elektrische dekens na dodelijke brand in Merelbeke

Brandweerzone Centrum doet een oproep aan mensen die elektrische dekens gebruiken om enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Dat gebeurt na een dodelijke brand in Merelbeke afgelopen weekend. Een kortsluiting van een elektrisch deken bleek er de oorzaak. 

"Elektrische dekens liggen af en toe aan de basis van branden", zegt Frank Samson van Brandweerzone Centrum. Exacte cijfers houdt de brandweer niet bij. "Ik schat in dat het toch bij de top tien zit van brandoorzaken." Samson roept dan ook op om extra waakzaam te zijn. Afgelopen weekend brak er in Merelbeke een brand uit na een kortsluiting van een elektrisch deken. Een man van 83 overleed er.

Algemene tips

Samson benadrukt dat alles begint bij de aankoop van een elektrisch deken. "Ze moeten voldoen aan bepaalde Europese normen, dus kijk goed na of het exemplaar dat je wil kopen in orde is. Een tweede aanbeveling is dat je de gebruiksaanwijzing goed moet lezen. Elk deken is anders."

Hoe voorkom je brandgevaar?

Er zijn ook enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen voor het gebruik. "Een elektrisch deken mag je nooit opvouwen. In het deken zitten immers elektrische circuits die je zo kapot maakt. Het verhoogt de kans op een kortsluiting. Een elektrisch deken kun je veilig opbergen door het op te rollen". 

"Net zoals bij veel andere toestellen is het belangrijk om een elektrisch deken altijd uit het stopcontact te trekken. Zorg er ook dat je het niet te lang gebruikt, een uurtje is een maximum."

"De levensduur is ook beperkt. Na ongeveer zeven jaar is het deken aan vervanging toe. Houd dus goed in de gaten hoeveel jaar je het hebt en koop op tijd een nieuw exemplaar", stelt Samson.

Wat als het toch misgaat?

Voorkomen is beter dan genezen. Toch valt het nooit helemaal te vermijden dat er brand kan ontstaan. "Dé belangrijkste tip is voldoende rookmelders te voorzien in huis. Ze alarmeren je snel als het fout gaat en kunnen zo branden met en zonder slachtoffers helpen te voorkomen."

Meest gelezen