Brits minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly wil “de boten stoppen en levens redden”.© AP

Britse Binnenlandminister zal in Rwanda nieuw migratieakkoord tekenen

De Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly zal tijdens een bezoek aan het Oost-Afrikaanse Rwanda een nieuwe poging ondernemen om het migratieakkoord op de rails te krijgen. Nadat het Hooggerechtshof onlangs de Britse plannen afwees om vluchtelingen naar Rwanda te sturen, was premier Rishi Sunak op zoek naar een nieuwe manier om het plan juridisch waterdicht te krijgen.

Bron: BELGA

Behalve de nieuwe deal met Rwanda plant Sunak ook nieuwe wetgeving die Rwanda als veilige bestemming voor asielzoekers moet bestempelen. De regering hoopt zo tegemoet te komen aan het vonnis van het Hooggerechtshof.

Cleverly zal met zijn ambtgenoot Vincent Biruta de deal tekenen. De details van dit nieuwe akkoord zijn nog niet bekendgeraakt, maar er wordt gespeculeerd dat Rwanda meer geld vraagt. Downing Street ontkent dat. Eerder had Londen 140 miljoen pond (160 miljoen euro) toegezegd. 

“Duidelijk veilig land”

Voor zijn aankomst in Kigali zei Cleverly dat het duidelijk is dat Rwanda een veilig land is, ondanks talrijke bedenkingen van mensenrechtenorganisaties en VN-organisatie, en dus ook het Hooggerechtshof. “We werken in hoog tempo om dit partnerschap vooruit te krijgen, om de boten te stoppen en levens te redden”, aldus Cleverly.

Cleverly is de derde Britse minister van Binnenlandse Zaken die naar Rwanda afreist sinds Priti Patel in april vorig jaar het eerste akkoord ondertekende. Sindsdien zijn nog geen vluchtelingen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Rwanda gestuurd. Cleverly’s voorganger Suella Braverman was eerder dit jaar ook in Kigali.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer