Belga

Staking bij Vlaamse openbare diensten gaat voort, ook grote impact voor zeehavens dreigt

De staking bij de Vlaamse openbare diensten gaat vandaag voort, met grote hinder voor het scheepvaartverkeer tot gevolg. Gisteren legde het personeel van de sluizen al het werk neer. Nu komen daar volgens de christelijke vakbond ACV onder meer ook de zeeloodsen bij. Het personeel staakt tegen de hervorming van het Vlaamse ambtenarenstatuut. 

"De sluizen gaan vandaag nog niet open. Deze mensen staken verder", zegt Ilse Remy van ACV Openbare Diensten. De vakbondsactie startte gisteren bij de sluizen in Vlaanderen, uit onvrede met de hervorming van het Vlaamse ambtenarenstatuut. In de namiddag breidde de actie uit naar de havens en ook vandaag is de scheepvaart nog altijd verstoord. Op de binnenwateren liggen daardoor momenteel tientallen boten te wachten. 

Ook op de Noordzee liggen intussen al zowat 50 schepen te wachten om de havens binnen te varen. Dat is het dubbele van normaal, zegt het Agentschap maritieme dienstverlening en kust (MDK).

Loodsen

In Vlissingen is de dagploeg van de redeboten wel opnieuw aan de slaag gegaan. "De beloodsing ter hoogte van Vlissingen kan dus voorlopig doorgaan", zegt MDK. Schepen kunnen zich aanmelden via de noordelijke loodspost voor de Nederlandse kust.

Maar de beloodsing van de westelijke loodspost ter hoogte van Oostende ligt stil omdat er verminderde dienstverlening is in de verkeerscentrale van Zeebrugge. "Sommige aanvaarroutes naar Zeebrugge en Vlissingen zijn dus om veiligheidsredenen stilgelegd. Ook de LNG-vaart van en naar de haven van Zeebrugge is gestremd", aldus nog MDK.

Ook bij andere diensten van de Vlaamse overheid zijn meer en meer mensen beginnen te staken, waaronder de VDAB, weet Ilse Remy. "Deze voormiddag zal er ook een staking starten bij het psychiatrisch zorgcentrum in Rekem."

"Wij gaan door"

Het personeel legt het werk neer uit onvrede over het nieuwe ambtenarenstatuut van de Vlaamse overheid. Onder meer over de loonschalen en vaste benoemingen is er discussie. "We onderhandelen al 4 jaar over een nieuw personeelsstatuut en we moeten vaststellen dat er nog enkele grote knelpunten overblijven. De regelgeving is niet correct, afspraken zijn niet nagekomen", klinkt het.

Volgens Ilse Remy van het ACV krijgen de vakbonden geen gehoor bij de Vlaamse regering. "Wij hebben voorlopig geen enkel antwoord gekregen. Wij gaan door tot wij constructieve afspraken hebben kunnen maken."

Ook Jan Vanwesemael van ACOD wil doorgaan met de staking. "Wij willen een akkoord dat bevestigt dat de vaste benoeming blijft. Dat is ons grootste strijdpunt. Als de minister daar niet op wil toegeven, heeft zij een probleem."

"Aan tafel komen"

Deze namiddag is er een overleg gepland met Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD). "Op dit moment is een officiële onderhandelaar aan het werk. Die brengt vandaag verslag uit en ik heb vanmorgen aan de vakbonden laten weten dat we vandaag aan tafel gaan om dit op te lossen. Het lijkt me logisch dat je even luistert naar wat die onderhandelaar daarover te zeggen heeft en wat die als oplossing voorstelt."

Het belangrijkste is dat dit wordt opgelost. Dat hoop ik ook van de kant van de vakbonden: dat ze stoppen met staken en aan tafel komen

Gwendolyn Rutten, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur (Open VLD)

Ze zegt ook begrip te hebben voor bepaalde beslommeringen van de vakbonden. "De onderhandelingen over de modernisering van het Vlaamse ambtenarenstatuut zijn afgerond. Maar ik sta open om een oplossing te zoeken voor punctuele zaken of dingen die niet in orde zijn."

"Het belangrijkste is dat dit wordt opgelost. Dat hoop ik ook van de kant van de vakbonden: dat ze stoppen met staken en aan tafel komen."

BELUISTER - Minister Rutten: "Ik sta open om een oplossing te zoeken voor dingen die niet in orde zijn":

Meest gelezen