© BELGA

DISCUSSIE. Vlaams Belang mee in een regering of niet, dit vinden onze lezers: van “Eindelijk!” tot “Nooit!”

Van “geef ze nu eindelijk eens de kans” tot “tien stappen achteruit”: onze lezers reageren massaal op de vraag of Vlaams Belang mee in de regering moet als de partij de verkiezingen zou winnen.

red

LEES OOK. GVA PEILING. Heisa rond Conner Rousseau doet Vooruit achteruitgaan, Vlaams Belang heeft wind in de zeilen

Als het vandaag verkiezingen zouden zijn, dan zou volgens een exclusieve peiling van Gazet van Antwerpen 27,5 procent van de kiesgerechtigde Vlamingen op het Vlaams Belang stemmen. Als we die stemmen met die voor de N-VA optellen, dan kan er een meerderheid ontstaan tussen beide partijen om te regeren op Vlaams niveau.

LEES OOK. ANALYSE GVA PEILING. Vlaams Belang op 1, Vooruit krijgt tik na heisa rond Rousseau: zo liggen kaarten halfjaar voor verkiezingen

Moet het Vlaams Belang mee in een Vlaamse regering stappen of opnieuw in de oppositie gaan zitten? Met dat laatste zou er een Vivaldi-scenario op Vlaams niveau moeten ontstaan. Veel lezers voelen zich betrokken bij de discussie, al denkt uiteraard niet iedereen er hetzelfde over.

De meest overtuigde aanhangers van Vlaams Belang houden het vaak op een korte maar ondubbelzinnige reactie: tuurlijk, uiteraard, eindelijk moet de partij mee besturen!

Zelfs ene T. Van Grieken uit Schoten reageert: “Uiteraard Vlaams Belang in de regering! (Maar ik ben licht bevooroordeeld.)”

“Het is al jaren ondemocratisch om Vlaams Belang en hun kiezers uit te sluiten. Toen Conner Rousseau in een slecht daglicht kwam te staan, was er direct sprake van ‘een tweede kans voor Conner’. Waar is de kans voor Vlaams Belang?” (Gerrit Vertongen)

Anderen benadrukken niet op de partij te stemmen, maar het cordon sanitaire af te keuren.

“Ik stem zelf niet voor Vlaams Belang, maar een cordon sanitaire vind ik heel ondemocratisch. Daarom: laat ze mee regeren.” (Zeno Baert)

Sommigen denken dat regeringsdeelname op termijn de beste manier is om de partij klein te krijgen.

“Laat Vlaams Belang maar mee besturen. Ze zullen ook compromissen moeten sluiten en zo kan hun opmars gestuit worden.” (Bruno Letor)

Tenslotte zijn er de lezers die principieel tegen het Vlaams Belang zijn en blijven.

“Bespaar ons het regeren door N-VA/Vlaams Belang! Het zullen tien stappen achteruit zijn. Hun standpunten zijn niet alleen achterhaald, ze zijn ook niet realiseerbaar in de 21ste eeuw.” (Jose Joosen)

Je kan nog steeds mee discussiëren: moet Vlaams Belang mee in een regering of kies jij dan eerder voor een Vlaamse Vivaldi?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER