Weyts reageert op slechte Pisa-resultaten: ‘Coronapandemie geen excuus’

Vlaamse vijftienjarigen scoren opnieuw minder goed voor wiskunde, Nederlands en wetenschappen. Uitvluchten of excuses voor deze resultaten zijn niet aan de orde, reageert minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Yumi Demeyere

‘Niemand moet uitvluchten of excuses zoeken voor deze resultaten’, schrijft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in een reactie op de slechte Pisa-resultaten. ‘Ook de coronapandemie is geen excuus. Die sloeg ook toe in andere landen en toch gaan onze leerlingen sterker achteruit.’

Weyts benadrukt dat de aangekondigde hervormingen nodig zijn, ‘ook al zijn ze soms pijnlijk en gaat het per definitie traag. Bij de ook al slechte Pisa-scores in 2019 heb ik gezegd dat het zeker tien jaar zal duren voor we resultaat zullen zien. Daar blijf ik bij’, aldus Weyts.

Belang van Nederlands

Vlaanderen heeft bijna het grootste verschil tussen autochtone leerlingen en tweedegeneratieleerlingen. Het gaat om meer dan 50 punten. Als leerlingen thuis Nederlands spreken, halen ze wel een opvallend betere score. In de Vlaamse steekproef zaten wel meer leerlingen met een migratieachtergrond (18 procent) dan gemiddeld in de Oeso-landen (13 procent).

Minister Weyts wees naar het ‘migratie-effect’. ‘Het belang van het Nederlands is bijzonder groot’, stelt hij. ‘Een grote groep jongeren uit het basisonderwijs komt thuis niet meer met Nederlands in contact. We hopen dat het belang van Nederlands stilaan duidelijk is.’