Na dreigementen door boze binnenschippers verplaatste de actie van de sluiswachters zich naar Brugge. / Binnenschippers verzamelen aan de sluis in Evergem, die dicht is door de spontane staking bij de sluiswachters.
Volledig scherm
Na dreigementen door boze binnenschippers verplaatste de actie van de sluiswachters zich naar Brugge. / Binnenschippers verzamelen aan de sluis in Evergem, die dicht is door de spontane staking bij de sluiswachters. © Mathias Mariën / Arne Blomme

Sluiswach­ters voeren actie tegen ambtenaren­sta­tuut: boze schippers uiten bedreigingen wegens inkomstenverlies

In Evergem verzamelen momenteel een 80-tal boze binnenschippers bij de sluis. Zij staan er vast door de spontane staking bij de sluiswachters die maandag uitbrak. De sluiswachters staken tegen het nieuwe ambtenarenstatuut dat de Vlaamse regering op tafel legt. Na dreigementen aan hun adres verplaatsten de sluiswachters hun actie vandaag naar Brugge.

  1. Café, handelszaak of zelfs woningen? Inwoners mogen mee nadenken over toekomst van kerk: “Alles kan, maar er is één grote voorwaarde”
    PREMIUM

    Café, handels­zaak of zelfs woningen? Inwoners mogen mee nadenken over toekomst van kerk: “Alles kan, maar er is één grote voorwaarde”

    Kan je er binnenkort wonen, er een pint gaan drinken of krijgt de kerk van Rieme een heel andere invulling? De gemeente Evergem heeft een studiebureau aangesteld om hen te begeleiden bij het ontwerp en de invulling van de kerk van Rieme, maar ook inwoners krijgen een stem. Hoewel de plannen nog niet vast liggen, zijn er wel enkele zekerheden. “De kerk zelf en het openbaar groen rond de kerk blijven sowieso behouden. Bovendien willen we ook een ontmoetingscentrum op de site inrichten", zegt burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA).
    Evergem
  2. 253 kilometer lopen bij temperaturen van 50 graden, maar Jonas (40) haalt finish van Marathon des Sables: “Op een bepaald moment zag mijn urine bruin”
    PREMIUM

    253 kilometer lopen bij temperatu­ren van 50 graden, maar Jonas (40) haalt finish van Marathon des Sables: “Op een bepaald moment zag mijn urine bruin”

    Jonas De Grootte (40) uit Belzele is erin geslaagd de Marathon des Sables te voltooien. Deze 7-daagse ultraloop strekt zich uit over maar liefst 253 kilometer onder de brandende zon van de Zuid-Marokkaanse woestijn. Ondanks dat de temperaturen er flirten met de grens van 50 graden, wist Jonas als 491ste te eindigen onder ongeveer 900 deelnemers. Maar dat gebeurde niet zonder offers: hij moest zijn lichaam tot het uiterste drijven. “Toen de finish in zicht kwam, haalde ik mijn Evergemse vlag tevoorschijn. Het haar stond recht op mijn armen.”
    Evergem