Bedienden met korte voornaam krijgen hoger loon

© Shutterstock

Bedienden met een korte voornaam ontvangen een hoger brutoloon. Die conclusie trekt hr-bedrijf Attentia uit een data-analyse bij 100.000 Belgische bedrijven. Vooral bij oudere werknemers kan het verschil oplopen tot 700 euro per maand.

gjs
Bron: BELGA

Attentia vergeleek de mediaan van de brutolonen van bedienden met een voornaam bestaande uit vier of minder karakters, met die van bedienden met een voornaam bestaande uit vijf of meer karakters. Het resultaat: 4.500 tegenover 4.135, een verschil van 365 euro per maand.

Het hr-bedrijf schrijft het verschil toe aan de loonkloof tussen mannen en vrouwen. “Oudere mannen hebben vaker een korte naam, oudere vrouwen vaker een langere naam. En zeker bij oudere medewerkers is de loonkloof sterker aanwezig, zelfs wanneer die berekend wordt met correctie voor arbeidsduur”, verklaart Wout Dejaeghere van Attentia.

Het loonsverschil is meer uitgesproken bij mannen (412 euro) dan bij vrouwen (71 euro). En ook in leeftijd ontdekt Attentia een onderscheid. Onder de dertig jaar is er geen verschil tussen lange en korte namen. Naarmate de leeftijd stijgt, groeit ook de kloof. Bij 30- tot 39-jarigen bedraagt het verschil 140 euro. Bij veertigers en vijftigers komt daar telkens zo’n honderd euro bij. Maar zestigplussers hebben het grootste verschil, met 772 euro bruto per maand.

Omdat arbeiders vaker onder vaste barema’s vergoed worden, is daar geen kloof merkbaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen