"Mama, help me": klimmer (19) in shock na explosieve uitbarsting van Marapi-vulkaan, aantal doden loopt op tot 22

Een video van een 19-jarige klimmer toont de afschuwelijke nasleep van de explosieve uitbarsting van de Marapi-vulkaan, gisteren in Indonesië. Bij die eruptie zijn al zeker 22 mensen overleden. Vanmorgen waren nog tien klimmers vermist, negen van hen zijn intussen dood teruggevonden. Reddingswerkers zoeken nog naar de laatste vermiste persoon.

Een video van een van de klimmers toont welke vurige hel is losgebroken na de onverwachte explosieve uitbarsting van de Marapi-vulkaan gisteren op het Indonesische eiland Sumatra, in Zuidoost-Azië.

Ze was op uitstap met 18 andere klimmers en wordt nu verzorgd in een lokaal ziekenhuis. "Ze is mentaal geraakt omdat ze haar brandwonden heeft gezien. Een hele nacht heeft ze de pijn moeten doorstaan," vertelt haar moeder aan het persagentschap AFP.

BEKIJK - "Mama, help me", zegt de 19-jarige studente Ife, duidelijk in schok:

Videospeler inladen...

Ife heeft de uitbarsting overleefd, maar voor al zeker 22 andere klimmers kan geen hulp meer baten.

De meest recent gevonden lichamen zijn van een groep van 10 klimmers die eerder als vermist was opgegeven. Eén persoon is nog vermist, maar verwacht wordt dat ook deze klimmer de eruptie niet heeft overleefd.

De reddingsacties verlopen al twee dagen zeer moeizaam door het slechte weer en het moeilijke terrein. De felle wind brengt bovendien veel hitte van de uitbarstingen met zich mee.

In de omgeving van de vulkaan ligt overal een laag vulkanische as.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Zeer actieve vulkaan

Marapi staat sinds 2011 op het tweede van vier waarschuwingsniveaus, een niveau dat duidt op hoge vulkanische activiteit. Volgens het Indonesische Centrum voor Vulkanologie en Geologische Rampenbestrijding is het verboden voor klimmers en dorpelingen om zich binnen een straal van 3 kilometer van de top te bevinden.

Klimmers mochten alleen onder de gevarenzone komen en moesten zich registreren bij twee commandoposten of online. Toch zouden veel mensen hoger geklommen kunnen zijn dan toegestaan.

Ook vanmorgen spuwde Marapi nog een aswolk van 800 meter hoog.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Marapi staat bekend om zijn plotselinge uitbarstingen die moeilijk te detecteren zijn, omdat de bron ondiep en dicht bij de piek ligt. De vulkaan is actief sinds een uitbarsting in januari. Daarbij vielen geen doden of gewonden.

Het is een van de 120 actieve vulkanen in Indonesië. Het land wordt wel vaker geteisterd door vulkaanuitbarstingen. De archipel ligt op de zogeheten "Ring of Fire" of "Vuurring", waar aardplaten tegen elkaar schuiven.

Meest gelezen