Themabeeld.© Chris Nelis

Genkenaars wilden agenten aanvallen met vuurwerkbommen: “Ze wachtten hen op in een strandstoel”

Genk -

Drie Genkse mannen tussen 25 en 37 jaar riskeren celstraffen tot 20 maanden omdat ze via Telegram-chatgroepen een samenscholing georganiseerd zouden hebben tijdens de coronaperiode om agenten in de val te lokken. “Toen de politie ter plaatse kwam, werden ze aangevallen met Cobra-vuurwerk.”

Shauni Deferm

Zo’n vijftig personen troepten op 14 november 2020 samen aan een parking van het jeugdhuis in de Genkse wijk Sledderlo. Via de Telegram-chatgroepen “Genoeg is genoeg 18+” en “Control Genk” werd er aangespoord om die avond naar de afgesproken plaats te komen en zich te bewapenen met stenen en vuurwerkpijlen. Het motief: ze waren het niet eens met de coronamaatregelen, waardoor een samenscholingsverbod van kracht was. Ze wilden volgens de aanklager de agenten die hen in het gareel moesten houden tijdens de pandemie een lesje leren en hen in de val lokken.

Strandstoelen

Het plannetje lukte, want een buurtbewoner belde rond 21.23 uur de politiezone Carma met de melding dat er vijftig mensen waren samengetroept. Twee ploegen kwamen ter plaatse en werden meteen verrast met Super Cobra Flash bommen, een zeer gevaarlijke soort vuurwerk. “Dat zijn zware bommen, waarbij explosies zeer ernstige lichamelijke letsels kunnen veroorzaken. Ze kunnen zelfs dodelijk zijn”, zo sprak meester Erik Schellingen, die een agent bijstond tijdens de behandeling van de zaak voor de Tongerse rechter. “Het was blijkbaar een bijzonder leuk moment voor die daders, want ze zaten de agenten zelfs op te wachten in strandstoelen.”

Volgens Schellingen werd zijn cliënt in het bijzonder geviseerd. Dat bleek volgens hem al uit de foto’s van de politieman die eerder in de Telegram-groepen, met zo’n 785 deelnemers, gepost werden. “Rij hem omver” en “Sla hem werkonbekwaam”, stond er als reacties onder de beelden te lezen.

Maar ook tijdens de aanval kreeg de agent, volgens Schellingen, de volle laag van de 37-jarige beklaagde, die gezien wordt als aanstoker van het geweld en oprichter van de chatgroepen. “Hij schold mijn cliënt uit voor hoerenzoon en dreigde hem neer te knallen omdat hij niets te verliezen had. Hij zei dat hij gerust dertig jaar de cel in wilde.” Uiteindelijk kwam een 25-jarige man tussenbeide waardoor de dertiger gearresteerd kon worden, maar ook de twintigjarige man stond voor de strafrechter voor zijn rol bij het aansporen om vuurwerkbommen te gooien in de chatgroepen. Tot slot werd er ook een 24-jarige man vervolgd. De andere betrokkenen konden niet geïdentificeerd worden.

Geen spelletje

Voor de agent wordt een morele schadevergoeding van 3.000 euro gevraagd. “Die politiemensen doen ’s avonds hun uniform uit en komen thuis bij hun echtgenotes, kinderen en familie. Zoiets heeft een grote impact op iemands leven”, zo sprak Schellingen.

Ook de Tongerse procureur spreekt over zeer verregaande feiten. “Dit is een laffe manier om politiemensen te viseren, gewoon omdat ze zich verveelden en omdat ze vonden dat de politie te veel macht had. Ze noemden elkaar soldaten. De sfeer in de chatgroepen was duidelijk voelbaar. Het was geen spelletje.” Zij vraagt voor de dertiger een celstraf van twintig maanden en een geldboete van 1.600 euro. De twintigers riskeren vijftien maanden en een geldboete van 800 euro.

Een van de twintigers had het voor de rechter enkel over stoere praat in de chatgroep. “Dat was stom en kinderachtig van mij. Ik wilde iedereen een beetje opstoken”, klonk het. De dertiger stak het dan weer op toeval. “Ik ging daar elke dag na mijn werk een pintje drinken, toen plots die aanval begon.” Op het verkeerde moment op de verkeerde plaats, dus.

Vonnis volgt op 2 januari.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer