Pieter De Windt.© vrt

Hoofdredacteur Sporza verlaat na 18 jaar de VRT

Pieter De Windt, de hoofdredacteur van Sporza, ruilt na achttien jaar de VRT voor de Pro League, de organisator van het profvoetbal in ons land. De overstap komt op een moment waarop de openbare omroep steeds meer grote sportcontracten verliest.

Bart Lagae

De sportredactie van de VRT moet op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur. Pieter De Windt verlaat op 31 januari de openbare omroep om aan de slag te gaan bij de Pro League. Bij de organisatie van profvoetbalclubs wordt hij directeur media, marketing en commercial. Hij krijgt zo een zeg over de toekomstige verdeling van tv-rechten van het Belgische profvoetbal. Net van die rechten heeft de VRT er steeds minder.

“Het viel me op hoezeer ik na een eerste gesprek zin kreeg om aan de slag te gaan met het Belgische voetbal”, schrijft De Windt in een interne mededeling aan de redactieleden van Sporza en VRT NWS. “Ik ben als liefhebber en amateurvoetballer opgegroeid op en naast het veld, en weet hoezeer het Belgische voetbal het humeur en de werkweek van velen kan bepalen. Dat verhaal en die dynamiek mee mogen schrijven, is echt een uitdaging die ik zeer graag wil aangaan.”

LEES OOK. Geen Europees clubvoetbal meer op openbare omroep: “Moeilijk te verdedigen om nog mee te gaan in miljoenenopbod”

De Windt werkte achttien jaar lang voor de openbare omroep en was tien jaar hoofdredacteur. Hij begeleidde mee de digitale omslag van de redactie en maakte van de website van Sporza een sterker merk. Onder zijn leiding kwam er ook meer ruimte voor diversiteit in het sportaanbod en werden podcasts als 90 minutes en Wielerclub Wattage gelanceerd.

Tegelijk moest de VRT inboeten op populaire sportrechten. Vorige week raakte nog bekend dat de openbare omroep de uitzendrechten van de Uefa Europa League en Conference League verloor aan Play. Wat mannenvoetbal betreft, heeft de VRT alleen nog de rechten op de Croky Cup, die ze deelt met VTM. De wedstrijden van de Rode Duivels zitten al langer bij VTM, op de wedstrijden op grote toernooien na.

Het vertrek van De Windt komt een half jaar voor een drukke sportzomer met achtereenvolgens het EK voetbal, de Ronde van Frankrijk met Remco Evenepoel en de Olympische Spelen in Parijs. De VRT bezit de rechten op de drie evenementen.

“Ik had gehoopt dat Pieter er nog eens achttien jaar zou bij doen. Maar helaas’, schrijft algemeen hoofdredacteur Liesbet Vrieleman in een mededeling aan het personeel. ‘Gelukkig is Sporza meer dan Pieter alleen. En zullen we elke dag dit sterke merk, zowel lineair als digitaal, op de kaart blijven zetten.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER