Politieagent in Schaarbeek tientallen meters meegesleurd nadat hij gestolen wagen wil controleren

Op videobeelden is te zien hoe de controle van een gestolen voertuig eerder dit jaar in Schaarbeek volledig misliep. Een politieagent werd tientallen meters meegesleurd en was uiteindelijk elf dagen arbeidsongeschikt. De bestuurder van de wagen is nu veroordeeld, maar komt er volgens de advocaat van de agent veel te gemakkelijk van af. Dat schrijft ‘La Dernière Heure’.

Sofie Geusens

Het hele incident duurt slechts een zevental seconden en dateert al van 2 april van dit jaar, maar de videobeelden worden nu pas voor het eerst getoond. Iets na middernacht merken politieagenten in Schaarbeek een Franse, zwarte Audi A3 op. Die blijkt geseind te staan, want de auto is gestolen. De politieagenten stappen op de auto af en kloppen op het raam. “Politie! Doe de ramen open! Leg de sleutels op het dashboard!”, roepen ze. Maar in plaats van te gehoorzamen, rijdt de bestuurder weg.

Met getrokken dienstwapens zetten de agenten de achtervolging in en door het drukkere verkeer halen ze de auto verderop in. Inspecteur C. probeert aan de bestuurderskant de sleutel van het voertuig te bemachtigen, terwijl zijn collega inspecteur Simon V. het aan de passagierskant probeert. Tijdens dat manoeuvre komt de onderarm van Simon V. klem te zitten tussen de deur, net op het moment dat de bestuurder opnieuw wegrijdt. De agent wordt ongeveer 50 meter meegesleurd, terwijl de auto niet vertraagt. De Audi rijdt een eenrichtingsweg in, waardoor hij deels het voetpad moet oprijden om een tegenligger te ontwijken.

Arbeidsongeschikt

De inspecteur schreeuwt dat de man moet stoppen, maar dat doet hij niet. Al zigzaggend rijdt hij verder. Simon V. kan zich uiteindelijk bevrijdden en staat wonderwel onmiddellijk opnieuw recht.

De bestuurder stopt de auto zo’n honderd meter verderop en kon gearresteerd worden. Het blijkt om Samson, een 21-jarige Fransman uit Boulay-Moselle, te gaan. In de auto bevinden zich ook nog twee andere inzittenden. Zij bevestigen tijdens verhoren dat de bestuurder duidelijk wist dat het om politieagenten ging. Ze hadden zich geïdentificeerd en droegen ook het logo van de politie. Eén van de passagiers zou er volgens de Franstalige krant La Dernière Heure in geslaagd zijn om de sleutel van het voertuig te bemachtigen, waardoor de auto uiteindelijk tot stilstand kwam.

Politieagent Simon V. was elf dagen arbeidsongeschikt.

Bekend bij gerecht

Samson, de 21-jarige Fransman, werd door de rechter vrijgelaten met een waarschuwing en zat niet in voorhechtenis. Tijdens het proces verklaarde hij dat hij op die avond cannabis had gerookt en ook wat gedronken had. De jongeman is bij het Franse gerecht ook bekend om een aantal overtredingen, waaronder geweld, diefstal, drugs, het vervoeren van oorlogsmateriaal en criminele samenzwering.

De rechter oordeelde dat de feiten “zeer ernstig waren, een diepe minachting voor de politie aan het licht brachten en hadden kunnen leiden tot ernstige of zelfs dodelijke verwondingen bij politieagent Simon V.” Toch kreeg de Fransman ‘slechts’ een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar.

Een beroepsprocedure zou niet mogelijk zijn. De advocaat van V., Bernard Tieleman, zou volgens La Dernière Heure woedend zijn over de uitspraak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen