imago images/Rüdiger Wölk

Stakingen bij Brussels Airlines van de baan na akkoord met piloten

De piloten van Brussels Airlines zullen het werk deze maand dan toch niet neerleggen. De vakbonden en de directie bereikten een akkoord om de werkdruk van de piloten te verlagen. Het cabinepersoneel had eerder al toegezegd om in december niet te staken.

"Dit akkoord verbetert het evenwicht tussen het werk en privéleven van onze piloten en verzekert tegelijkertijd de competitiviteit van Brussels Airlines", laat de luchtvaartmaatschappij weten in een korte mededeling. "Dit betekent ook dat alle acties van onze piloten niet meer aan de orde zijn."

Eind november hadden de piloten een stakingsaanzegging ingediend en ze dreigden met stakingen vanaf 11 december. Die acties zijn nu van de baan, bevestigt ook Olivier Van Camp van de socialistische vakbond BBTK.

Jokers

Van Camp heeft het over "maatregelen om het werkrooster draaglijker te maken". Piloten zouden meer rust krijgen wanneer ze bepaalde verbindingen moeten combineren. Ze krijgen ook drie jokers per jaar om "in te zetten bij moeilijke verbindingen". Volgens de vakbondsman gaat het om "een goed akkoord" dat "qua veiligheid een enorme verbetering" betekent.

Ook het cabinepersoneel van Brussels Airlines had gedreigd met stakingen in december, maar eind november hadden de vakbonden in dat dossier al toegezegd om niet te staken. De directie kwam met een voorstel dat volgens BBTK onder meer financiële garanties en afspraken rond werkomstandigheden, rust en gewaarborgd inkomen bij ziekte bevat. Het cabinepersoneel wordt daarover deze maand geconsulteerd.

Ryanair

Daarmee is de sociale onrust in de Belgische luchtvaartsector nog niet helemaal van de baan, want ook bij Ryanair was het de laatste maanden onrustig. De Ryanair-piloten die in België gevestigd zijn, klagen over hun lonen, de werkroosters en de rusttijden.

De directie en de vakbonden bereikten daarover vorige week wel al een voorakkoord, maar de piloten zelf moeten zich later deze week nog over dat akkoord uitspreken.

Meest gelezen