Natuur

Wolvenpaar vestigt zich in de Noorderkempen

Wolvin Noëlla is de moeder van Emma die naar de Noorderkempen uitweek.© belga

Na Limburg heeft nu ook de Noorderkempen een wolvenpaar op zijn grondgebied. Wolvin Emma heeft het gezelschap gekregen van een mannelijk dier, toont DNA-onderzoek aan.

Tom Ysebaert

Er loopt een tweede wolf rond in de Noorderkempen. Dat is bevestigd door DNA-analyse, heeft het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (Inbo) gemeld.

Bij een schadegeval van 8 oktober was een bekend vrouwtjesdier, GW3449f, bijgenaamd Emma, betrokken. Genetisch onderzoek bracht aan het licht dat er ook een tweede dier ter plaatse was, een mannelijke wolf. Ook in de streek aangetroffen pootafdrukken die groter waren dan die van Emma, wezen op de aanwezigheid van een mannetje.

Wolvin Emma is de afgelopen zes maanden geregeld waargenomen in de Noorderkempen (de gemeenten Kalmthout, Brecht en Wuustwezel) en mag als een gevestigde wolf beschouwd worden. Emma werd geboren in 2022 en is het tiende jong van wolvin Noëlla en wolf August van dat jaar, en dus een nakomeling van de Limburgse roedel uit Hechtel-Eksel.

Nakomelingen in april?

Het dier leidde een jaar lang een onopgemerkt bestaan en richtte geen schade bij landbouwdieren aan. In oktober veranderde dat toen een rund en schapen aangevallen werden. De aanwezigheid van een tweede, mannelijk dier zou dat verklaren.

Het ziet er dus naar uit dat er een wolvenpaar in het noorden van de provincie Antwerpen leeft. Daarmee krijgt Limburg navolging. Nu is het afwachten of er na de paring (in februari) nakomelingen zullen komen in april volgend jaar.

Het Inbo en de vzw Welkom Wolf roepen houders van kleinvee uit de buurt inmiddels op om maatregelen te nemen om hun dieren te beschermen met een (gesubsidieerde) omheining.