Het asfalt van de keerbrug is al weg, met lange files voor de afrit tot gevolg.© dvk

‘Foutje’ in navigatiesystemen veroorzaakt gevaarlijke files op E17: “Zo snel mogelijk oplossen”

Kruibeke/Zwijndrecht -

Wie afgelopen week de E17 (richting Gent) wou verlaten ter hoogte van Kruibeke, kwam wellicht in een gevaarlijke file op de uitvoegstrook terecht. Dat komt doordat de keerbrug afgesloten is, maar niet alle navigatiesystemen weten dat.

Dieter Verschooren

De tijdelijke keerbrug ter hoogte van de op- en afrit Kruibeke/Zwijndrecht werd in 2020 geplaatst, om de afgesloten oprit Zwijndrecht richting Antwerpen te vervangen. Daardoor kon het verkeer vanuit Zwijndrecht en Burcht wel nog naar de E34 en de Kennedytunnel rijden tijdens de Oosterweelwerken. Sinds maandagavond 27 november is de keerbrug echter buiten gebruik gesteld aangezien er opnieuw een op- en afrit Zwijndrecht open is.

Navigatiesysteem

Lantis heeft de afschaffing van de keerbrug wel duidelijk gecommuniceerd, maar niet alle bestuurders hebben dat nieuwtje opgepikt. Veel automobilisten vertrouwen intussen blindelings op hun navigatiesysteem en die zijn, zo blijkt, nog niet volledig mee met de nieuwe situatie. Het gevolg daarvan is dat vele wagens nog via de keerbrug willen rijden terwijl die afgesloten is, met soms lange files op de uitvoeg- en pechstrook van de E17 tot gevolg. (Lees verder onder de foto)

De files op de E17 beginnen al ver voor de afrit Kruibeke/Zwijndrecht.© IF

Het is een gevaarlijke situatie waar zo snel mogelijk iets aan moet gedaan worden. “Net zoals bij elke fasewissel staan wij in nauw contact met allerhande navigatiesystemen zoals Waze”, vertelt de communicatieverantwoordelijke van Lantis, Annik Dirkx. “Verschillende systemen geven de keerbrug wel nog aan als optie terwijl die al een week afgesloten is. Daardoor rijden verschillende mensen nog via de oude weg, om dan vast te stellen dat dat niet meer gaat en zo een file te veroorzaken. We proberen steeds zo snel mogelijk om die systemen te actualiseren, maar dat gaat niet altijd over een nacht ijs.”

Afbraak op 15 december

De keerbrug wordt op 15 december dan effectief afgebroken, waarvoor de snelweg tijdelijk zal worden afgesloten. “Op de locatie van de keerbrug leggen we aan de zijde van Zwijndrecht een groot bufferbekken aan voor regenwater van de snelweg”, zegt Dirkx. “Aan de kant van Burcht komt hier dan weer een heuvel als onderdeel van het bermlandschap langs de E17.”

Totdat alle navigatiesystemen up-to-date zijn, kan het dus nog gebeuren dat er richting Gent een file ontstaat voor de afrit Kruibeke/Zwijndrecht. Wie die gevaarlijke situatie wil vermijden, kan de volgende afrit in Haasdonk nemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER