Welk woord haalt dit jaar de Dikke Van Dale?© BELGA

Nepobaby, Tiktokjustitie of toch maar vreugdebier? Dit zijn de 10 genomineerden voor Woord van het Jaar

De tien genomineerden voor het Woord van het Jaar 2023 zijn bekend. Onder meer de woorden ‘nepobaby’, ‘vreugdebier’ en ‘donutfusie’ werden genomineerd. Hun betekenis ontdek je hieronder.

mts
Bron: Van Dale, VRT NWS

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Van Dale Uitgevers samen met de VRT de verkiezing van Woord van het Jaar. Iedere Vlaming kon het afgelopen jaar nieuwe woorden uit 2023 insturen, Van Dale heeft uit alle inzendingen tien genomineerden geselecteerd. Vanaf vandaag tot en met maandag 18 december kun je stemmen op een van de tien genomineerde woorden via de website van Van Dale. Het woord met de meeste stemmen wordt op 19 december uitgeroepen tot het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2023.

In de voorgaande drie jaren was die eer overigens weggelegd voor de woorden ‘klimaatklever’, ‘knaldrang’ en ‘knuffelcontact’. Ook dit jaar hebt u uw creativiteit duidelijk weer de vrije loop kunnen laten, zo blijkt uit de onderstaande shortlist van tien woorden.

Dit zijn de tien genomineerden van 2023:

1. Bullebakbaas (de; m/v/x): een leidinggevende die ondergeschikten afblaft, kleineert en manipuleert en daardoor een onveilige werkomgeving creëert.

2. Donutfusie (de): een vrijwillige fusie van de gemeenten rond een centrumstad om een gedwongen fusie met die centrumstad te voorkomen.

3. Graaiflatie (de): inflatie die wordt aangewakkerd door ondernemingen die de kostenstijging van grondstoffen, productiemiddelen en arbeid volledig of bovenmatig doorrekenen aan de consument om hun winst op peil te houden of te verhogen.

4. Hittefit (bijvoeglijk naamwoord): voorbereid zijn op een hittegolf of periode van relatief hoge buitentemperaturen en fysiek in staat zijn om die te doorstaan.

5. Nepobaby (de; m/v/x): iemand van wie wordt beweerd dat hij zijn baan, specifiek in de amusementswereld of de creatieve sector, te danken heeft aan zijn beroemde ouder(s) die ook in de sector werkte(n).

6. Pyjamatoerist (de; m/v/x): toerist die enige tijd ergens verblijft.

7. Schermapneu (de): tijdelijke ademstilstand terwijl je taken voor een beeldscherm uitvoert.

8. Tiktokjustitie (de): het recht in eigen handen nemen door een vermeende dader van een misdrijf of overtreding via Tiktok (of een ander sociaal medium) aan de digitale schandpaal te nagelen.

9. Vreugdebier (het): bier (in bekers) dat (voetbal)supporters vanaf de tribune op het veld gooien omdat ze blij zijn met een doelpunt.

10. X’en (werkwoord): gebruikmaken van het platform X, het vroegere Twitter.

Dit zijn de winnende woorden van de laatste jaren:

2010: tentsletje

2011: stoeproken

2012: frietchinees

2013: selfie

2014: flitsmarathon

2015: kraamkost

2016: samsonseks

2017: koesterkoffer

2018: moordstrookje

2019: winkelhieren

2020: knuffelcontact

2021: knaldrang

2022: klimaatklever

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer