Wablieft-prijs voor duidelijke taal gaat naar vernieuwde tekst die voorgelezen wordt bij een arrestatie

Het federaal project "Heldere verklaring van rechten" wint dit jaar de Wablieft-prijs, dat is de jaarlijkse prijs voor duidelijke taal. Het project legt de rechten van verdachten bij een arrestatie of verhoor uit in heldere taal. Volgens Wablieft kan het de toekomst van justitie veranderen, want het toont aan dat duidelijke teksten ook mogelijk zijn bij justitie en politie.

Wie gerechtelijk wordt gearresteerd, heeft heel wat rechten: het recht om te zwijgen bijvoorbeeld of het recht op medische bijstand. Die rechten worden bij een arrestatie of verhoor normaal opgesomd en uitgelegd aan de verdachte. Maar uit onderzoek blijkt dat niet iedereen de gebruikte bewoordingen even goed begrijpt.

Daar wil justitie verandering in brengen. Samen met een expertengroep heeft voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne het model van de verklaring van de rechten herwerkt: de vier pagina's zijn nu beperkt tot een pagina en de rechten zijn in puntjes opgesomd, met enkele pictogrammen bij.

De opgesomde rechten vertellen verdachten wat ze kunnen en mogen bij een arrestatie en een verhoor. Zo kunnen ze bij een arrestatie bijvoorbeeld de hulp inroepen van een gratis tolk. Voor een verhoor mogen ze dan weer iemand verwittigen en tijdens een ondervraging mogen ze een pauze nemen van 15 minuten. Na het verhoor hebben verdachten onder andere het recht om de tekst over de ondervraging te verbeteren. 

Een fragment uit de  "Heldere verklaring van de rechten" bij arrestatie

De politiezone Brussel-Noord test de nieuwe verklaring uit, samen met de zones Namur Capitale, Eupen en Limburg. Na de proefperiode wordt de tekst geëvalueerd. Vanaf 2024 moet elke politiezone het nieuwe model gebruiken.

De toekomst van justitie veranderen

De "Heldere verklaring van de rechten" is belangrijk, vindt Wablieft, het Centrum voor Duidelijke Taal. Met de Wablieft-prijs bekronen ze elk jaar een Vlaamse mediafiguur, politicus of vereniging voor hun helder en eenvoudig taalgebruik. 

Vorig jaar gaven ze de prijs aan de vzw Kei-Jong voor hun thematische infoboekjes voor jongeren, dit jaar reiken ze hem uit aan de "Heldere verklaring van de rechten". Volgens Wablieft kan het project de toekomst van justitie veranderen, omdat het inzet op duidelijke en heldere taal.

Schrijf je rechten in klare taal, dan begrijpen mensen ze veel beter
Projectleider "Heldere verklaring van de rechten" Ariane Deladrière

“Dit is geweldig nieuws voor onze hele werkgroep", reageert projectleider Ariane Deladrière. "En ook voor justitie, eigenlijk voor iedereen. Want schrijf je rechten in klare taal? Dan begrijpen mensen ze veel beter. De Wablieft-prijs is een mooie beloning voor alle medewerkers van dit project.”

BEKIJK - Wablieft reikt de Wablieft-prijs uit aan projectleider Ariane Deladrière

Videospeler inladen...

De twee andere kanshebbers op de Wablieft-prijs waren wetenschapsjournalist Martijn Peters en de videoreeks "Digiwatte". Peters legt wetenschappelijke fenomenen helder uit voor "VTM Nieuws" en in filmpjes op sociale media."Digiwatte" verduidelijkt de werking van verschillende digitale toepassingen.

Meest gelezen