Fusie tussen Nazareth en De Pinte heet… Nazareth-De Pinte

Het centrum van De Pinte, binnenkort broederlijk naast Nazareth.© fvv

Geen Scheldeveld of Eikenmeers maar droogweg Nazareth-De Pinte. Zo mag de fusie tussen die twee Oost-Vlaamse gemeenten gaan heten, stemden de inwoners.

ty blg

De fusiegemeente tussen de Oost-Vlaamse gemeenten De Pinte en Nazareth zal Nazareth-De Pinte heten. 5.499 inwoners van beide gemeenten namen deel aan een stemming om een nieuwe naam voor de fusie te vinden. ‘Scheldeveld’ bleef een kanshebber, naast de eenvoudige combinaties De Pinte-Nazareth of Nazareth-De Pinte. Die laatste won dinsdag het pleit.

Drie andere potentiële namen hadden eerder onvoldoende steun gekregen en waren geschrapt: Scheldegem, Scheldeleiedal en Eikenmeers.

Na hun samengaan zullen Nazareth en De Pinte een schuldverlichting van 4,6 miljoen euro krijgen. Met zo’n financiële bonus moedigt de Vlaamse regering gemeenten aan te fusioneren, ten minste als ze dat dit jaar rond krijgen.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Gwendolyn Rutten (Open VLD), liet onlangs nog verstaan geen voorstander te zijn van verplichte fusies, in tegenstelling tot haar voorganger en partijgenoot Bart Somers.