Buste van omstreden Schaarbeekse burgemeester Nols omgedraaid

Roger Nols op zijn kameel.© rtbf

De gemeente Schaarbeek distantieert zich van een beruchte oud-burgemeester die als racistische Vlamingenhater bekendstond.

ty

In het gemeentehuis van Schaarbeek werd de buste van de omstreden oud-burgemeester Roger Nols omgedraaid, door huidig burgemeester Cecile Jodogne (Défi) en schepen van Cultuur en Gelijke Kansen Sihame Haddioui (Ecolo).

Over het standbeeld van de burgemeester is lang gedebatteerd. Een werkgroep deed in het najaar van 2022 de aanbeveling de buste om te draaien. De gemeenteraad keurde dat goed.

‘Het voordeel van omdraaien is dat er nog gepraat kan worden over de periode,’ zei Baptiste Buidun, woordvoerder van Jodogne aan de nieuwssite Bruzz. Tegelijk distantieert de gemeente zich ervan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Roger Nols was als politicus erg omstreden wegens zijn vijandige houding tegenover Nederlandssprekenden en migranten. Berucht werd hij door de ‘lokettenkwestie’. Hij had in het gemeentehuis aparte loketten opgericht voor Frans- en Nederlandstaligen, wat tegen de taalwet indruiste.

Ook ophefmakend waren zijn protesten tegen het migrantenstemrecht, gehuld in een djellaba, gezeten op een kameel.

Nols was burgemeester in Schaarbeek van 1970 tot 1989. Hij begon zijn politieke activiteiten bij de liberalen, maar stapte over naar wat toen nog het FDF heette, het huidige Défi. In 1983 werd hij uit die partij gezet. In 2004 overleed hij.