65 jaar oude kersthit stoot ‘All I want for Christmas’ van Mariah Carey van de troon

Er is iets vreemds aan de hand in kerstland: voor het eerst in jaren staat tijdens de eindejaarsperiode niet ‘All I want for Christmas is you’ van Mariah Carey maar wel een andere kersthit op nummer 1 in de Amerikaanse hitlijst Billboard Hot 100. Een 65 jaar oude kersthit dan nog wel.

mtm
Bron: Billboard, Variety

Sinds 2019 is het traditie: de hele eindejaarsperiode lang houdt All I want for Christmas is you de toppositie van de prestigieuze hitlijst in een houdgreep. Maar nu moet Mariah Carey het voorlopig dus stellen met een (teleurstellende) tweede plek. Meer nog: ze moet een andere kersthit voor zich dulden.

Op nummer 1 prijkt dit keer namelijk Rockin’ around the Christmas tree van Brenda Lee. Geen nieuw nummer, maar een hit uit 1958. Al bracht het platenlabel van Lee naar aanleiding van de 65e verjaardag van het nummer wel een nieuwe clip uit waarin de intussen 78-jarige Lee het nummer nog eens playbackt. Na vier jaar op rij op nummer twee gestrand te zijn, bleek dat hét duwtje dat Rockin’ around the Christmas tree nodig had om voor het eerst in 65 jaar op het hoogste schavotje te belanden. Brenda Lee is haar platenlabel enorm dankbaar, getuigt ze in Variety. “Ik werk al met hen samen sinds ik tien jaar was, ze hebben zo veel voor mij gedaan.” Vervolgens kon er ook nog een bedankje af voor haar fans. “Ze zijn al die jaren bij mij gebleven. Iedereen is loyaal geweest.”

Meerdere records

Mariah Carey (54) van de troon stoten is op zich al opmerkelijk, maar met deze prestatie haalt Lee in één klap nog meerdere records binnen.

  • Nog nooit duurde het zo lang (65 jaar) voor een hit op de nummer 1-positie terechtkwam.
  • Met haar 78 lentes is Brenda Lee de oudste persoon ooit om de Billboard Hot 100 aan te voeren. Opmerkelijk: Lee maakte het nummer toen ze 13 was. Als ze dan meteen naar nummer 1 was gegaan, was ze de jongste ooit geweest.
  • De vorige nummer 1-hit van Lee (I want to be wanted) dateert van 1960. Nog nooit slaagde een artiest erin om twee nummer 1-hits te scoren met 63 jaar ertussen.

Afsluiten doen we niet met een record, maar een opmerkelijk weetje: Rockin’ around the christmas tree is na All I want for Christmas is you van Mariah Carey en The chipmunk song van Alvin and The Chipmunks (en David Seville) nog maar de derde kershit ooit helemaal bovenaan de in de jaren 50 van vorige eeuw opgestarte Billboard Hot 100.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer