Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

VS-president Biden: "Als Trump geen kandidaat was, ben ik niet zeker of ik wel zou meedoen aan de verkiezingen"

"Als Trump geen kandidaat was, ben ik niet zeker of ik wel zou meedoen aan de komende presidentsverkiezingen." Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd bij een donorconferentie.

De huidige president blijft volhouden dat hij de meest geschikte Democraat is om het op te nemen tegen zijn voorganger, Donald Trump. "We kunnen hem niet laten winnen", zegt de 81-jarige Biden.

Hij waarschuwde de campagnedonoren dat de democratie "meer gevaar loopt in 2024" en dat voormalig president Trump erop uit is om "democratische instellingen te vernietigen." Hij heeft daarom nog sterker het gevoel dat hij zich kandidaat moet stellen. 

Zou hij dan wel een stap opzij zetten als de 77-jarige Trump zich geen kandidaat zou stellen? "Ik verwacht van niet", was Biden zijn antwoord op die vraag.

Wanneer aan hem gevraagd werd of hij zich nu zou terugtrekken als Trump hetzelfde zou doen, had Biden ook een duidelijk antwoord. "Nee, niet in dit deel van de race. De realiteit is ook gewoon dat hij verkiesbaar is, dus ik moet me ook verkiesbaar opstellen." 

BEKIJK - Uitspraken van president Biden ontlokken presidentskandidaat Trump stevige replieken:

Videospeler inladen...

"Ik wil de grens sluiten"

Trump reageerde bij de Amerikaanse nieuwszender Fox News op de uitspraken van Biden. "Ze hebben hem gewoon discussiepunten gegeven die goed klonken", liet hij daar vrij onverschillig vallen. 

Wanneer de journalist Trump vroeg of hij kon beloven dat hij zijn macht nooit zou misbruiken als vergelding tegen iemand, had de Republikeinse voormalige president een opvallend antwoord klaar. "Enkel op dag één. Ik wil de grens sluiten en ik wil boren, boren, boren. Daarna zal ik geen dictator zijn." 

Geld ophalen voor herverkiezing

Amerikaans president Biden gaat momenteel langs bij verschillende donorconferenties om fondsen te werven. Hoeveel geld hij al heeft ingezameld, wordt in januari bekendgemaakt. In oktober zou hij al tussen de 70 en 90 miljoen dollar hebben opgehaald voor zijn herverkiezing. 

Biden zal op vrijdag nog naar een conferentie gaan die veel geld zou moeten opleveren, aangezien er veel beroemdheden zullen passeren. Biden kon al op veel (financiële) steun rekenen van de entertainmentsector en zal daarom naar Los Angeles afzakken om te spreken met onder andere filmregisseur Steven Spielberg en Barbra Streisand. 

Tijdens zijn conferenties haalt Biden steeds vaker uit naar Trump en het gevaar dat hij zou zijn voor de staat. Hij blijft herhalen dat de democratie op het spel staat als Trump opnieuw zou winnen en dat hij kost wat kost verslagen moet worden. 

Trump versus Biden

Biden heeft steeds vaker te kampen met gezondheidsproblemen en bovendien is zijn populariteit tanende. Toch is het bijna zeker dat de Democratische partij hem zal nomineren als presidentskandidaat.

Aan de andere zijde, bij de Republikeinen, is Trump momenteel de gedoodverfde favoriet voor de verkiezingen in november 2024.

Meest gelezen