© Jozef Croughs

1.103 vrijwilligers halen 3.420 kg zwerfvuil op

Bij de zwerfvuilactie van 17, 18 en 19 maart zamelden 722 kinderen en 381 volwassenen over een lengte van 467,75 km maar liefst 3,5 ton vuilnis op. Dat was 500 kg meer dan het jaar voordien maar er werden dan ook 130 km meer afgelegd.

Jozef Croughs

Voor deze achtste editie kon de stad Sint-Truiden rekenen op een recordaantal deelnemers die handen uit de mouwen staken om de buurten in het centrum en de kerkdorpen een opruimbeurt te geven. 1.103 vrijwilligers maakten van deze editie een succes.

Voor het eerste keer werden ook de cijfers bekendgemaakt van de succesvolle GAS-bemiddelingen bij sluikstortovertredingen. “In 2016 deden we zo 52 GAS-vaststellingen. Hiervan resulteerden er uiteindelijk 36 in een boete van 150 euro. De overige 16 burgers kozen voor een alternatieve sanctie, die ze tot een goed einde hebben gebracht. Zo gingen 10 overtreders bijklussen op het containerpark, stemden 2 personen ermee in om hun buurt op te ruimen, hielpen 4 mensen met de opkuis na de markt en hebben nog eens 4 inwoners de omgeving rond hun huis schoongeveegd. Er waren ook 4 senioren onder de overtreders. Zij waren niet fit genoeg om een taak uit te voeren, maar hebben wel een toelichting bijgewoond over sorteren en de werking van het containerpark”, zegt schepen Hilde Vautmans.

Afgezien van de vaste vergoeding van 15 euro per opgeruimde kilometer van Limburg.net, zette het stadsbestuur het puike werk van de vrijwilligers daarom nog eens extra in de kijker op een feestelijk slotmoment. Dat vond plaats op in de foyer van cultuurcentrum de Bogaard.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer