Na twee dagen vakbondsacties: Rutten en ACV raken het eens over ambtenarenstatuut, twee andere vakbonden staken verder

© BELGA

“We hebben een Sinterklaasakkoord”, kondigde Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken Gwendolyn Rutten (Open VLD) vannacht aan op X. Na twee dagen vakbondsacties bij verschillende sluizen zijn de minister en ACV Openbare Diensten het eens geraakt over de hervorming van het ambtenarenstatuut en het stoppen van de stakingen. De liberale en socialistische vakbonden keuren het akkoord af en staken verder, meldt VRT NWS.

adb lto

Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag kwam er uiteindelijk witte rook, of toch wat het ACV betreft. De Vlaamse regering roept de andere vakorganisaties dan ook op om zich bij het voorliggend akkoord aan te sluiten. Vakbonden ACOD en VSOA zullen hun acties bij de sluizen niet stopzetten, dat zegt ACOD-vakbondsman Chris Moortgat.

De stakingsactie begon maandag, uit ongenoegen over onderhandelingen over het nieuw ambtenarenstatuut voor het personeel van de Vlaamse overheid. De actie breidde ook uit naar onder andere de havens en veroorzaakte maandag en dinsdag heel wat hinder voor het scheepvaartverkeer.

Tijdens het overleg werden de laatste knopen doorgehakt. “Algemeen geldt dat nieuwe ambtenaren bij de Vlaamse overheid in de toekomst niet langer standaard vast benoemd zullen worden. De vaste benoeming wordt dus uitgefaseerd. Voor specifieke gezagsfuncties blijft een nieuwe statutaire benoeming nog steeds mogelijk. Huidige personeelsleden kunnen hun statuut behouden”, klinkt het.

Voor de binnenvaartbegeleiders is overeengekomen dat hun functie zal worden ingedeeld als gezagsfunctie, gelet op de handhavingsrol die ze uitvoeren. Voor de gehele nautische keten wordt aan een voorstel tot globale hervorming gewerkt. Deze hervorming zal losstaan van de huidige voorliggende modernisering van het personeelsbeleid.

Voor de Openbare Psychiatrische Zorgcentra is overeengekomen om een nieuwe loonmethodiek in te voeren, de zogenaamde IFIC-loonschaal, en dit met een retroactieve inwerkingtreding vanaf 1 januari 2023.

“Hoop dat andere vakbonden voordelen inzien”

“Ik wil de vakbonden en alle medewerkers bedanken voor de constructieve en intensieve samenwerking. De wil om te hervormen was er, ook in moeilijke omstandigheden”, aldus Rutte. “Met dit akkoord zal het ACV haar staking stoppen en kan de regering overgaan tot de uitvoering van een historische hervorming.”

Ook minister-president Jan Jambon heeft het over een historisch Sinterklaasakkoord en nodigt de twee andere bonden uit zich er bij aan te sluiten. “We maken van de Vlaamse overheid een aantrekkelijke en flexibele werkgever, zowel op vlak van werving en selectie, als rond verloning, aanvullend pensioen, ziekteverzekering, ontslagbescherming, enzovoort.”

ACOD en VSOA staken verder

Na een lang “ultiem overleg” wilde enkel de christelijke vakbond groen licht geven aan de hervorming van het ambtenarenstatuut. ACOD en VSOA niet. Er is vier jaar onderhandeld over de kwestie. Met de steun van ACV kan de overheid de plannen doorvoeren.

Het ACV reageert woensdagochtend tevreden over het akkoord dat een aantal garanties biedt voor het personeel. “Wij betreuren wel dat voor de andere vakorganisaties dit voorstel onvoldoende is. Wij willen niet dat de personeelshervorming van tafel wordt geveegd. Dit 5-sporenbeleid bevat ook heel wat positieve maatregelen zeker nu de overheid op heel wat van onze eisen is ingegaan. Al blijven we niet akkoord gaan met de sterke afbouw van de vaste benoemingen”, zegt Ilse Remy, coördinator Vlaams Team bij ACV Openbare Diensten.

Volgens Moortgat wilde ACOD niet instemmen met de afbouw van de statutaire benoemingen. De socialistische vakbond erkent wel dat er verbeteringen zijn voor contractuele personeelsleden.

ACOD en VSOA zullen hun acties voorlopig voortzetten, zegt Moortgat. Dat betekent dat aan sommige sluizen toch nog hinder mogelijk is. “We gaan ons beraden over hoe het verder moet”, luidt het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen