Klopt het dat je van chocolade meer puistjes krijgt?
Nu Sinterklaas in het land is, deelt hij volop chocolade uit én daar smullen we maar al te graag van. Maar: van chocolade krijg je puistjes, of zo gaat de uitspraak de ronde. Klopt het echt of is het een volksfabeltje? Dermatoloog Thomas Maselis geeft voor eens en altijd het antwoord.
Voor we kunnen nagaan of onze favoriete chocolade meer puistjes oplevert, is het belangrijk om te weten hoe puistjes precies ontstaan. “Tijdens de puberteit komt je huidsmeer- en talgproductie op gang in je talgklieren, die voor het grootste deel op je rug, borst en gezicht zitten”, zegt dermatoloog Thomas Maselis.
“Sommige mensen maken heel veel talg aan, waardoor het uiteinde van een talgklier verstopt raakt. Zo krijg je een zwart, gezwollen puntje of een mee-eter. Als die plek dan door bacteriën ontstoken raakt, komt er een puist tevoorschijn.”
Deze factoren vergroten je kans op puistjes
Hoeveel last je precies hebt van acne is aangeboren, al zijn er wel factoren die ervoor kunnen zorgen dat je meer puistjes krijgt. “De aanmaak van het mannelijke hormoon testosteron is een sterke trigger. En jongens maken dat zeven keer zo veel aan als meisjes. Ook adrenaline is een hormoon dat puistjes stimuleert. Stress is dus nefast.”
Ook sterk hydraterende crèmes kunnen acne verergeren. “Die vernauwen het uiteinde van de talgklier, waardoor die sneller verstopt raakt.” En let op in het najaar. “De zon maakt de uitgang van je talgklieren langer, wat beter is. Maar na de zomer verandert je huid weer: veel mensen kampen dus met opstoten van acne in oktober of november.”
De dermatoloog over chocolade: “Dit kan wel gebeuren”
En wat met chocolade? Maselis lacht. “Ik denk dat de stelling dat chocolade je puistjes geeft vooral bestaat om kinderen minder chocolade te laten eten. Voeding heeft relatief weinig invloed op puistjes. Er zijn geen etenswaren die acne erg versterken of verminderen, noch is er degelijk wetenschappelijk bewijs dat chocolade acne zou verergeren. Wat wél kan gebeuren als je veel chocolade eet, is dat je overgewicht krijgt en je hormoonhuishouden zo verstoord raakt. Dat levert wel meer puistjes op.”
“Minder chocolade eten is dus geen garantie op minder puistjes. Medicijnen of zalven die de huidsmeerproductie doen verminderen zijn dat wel.” Voorlopig is er dus nog geen reden om de chocolade te laten staan. Al geldt hier wel zoals bij alles: geniet, maar met mate.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
-
Independer
De waarde van je inboedel fout ingeschat? Dan riskeer je een financiële aderlating bij brand of diefstal
Wil je niet het risico lopen onderverzekerd te zijn, en bij brand of diefstal bijgevolg een te lage schadevergoeding uitbetaald te krijgen, dan moet je een juiste inboedelbeschrijving maken om de waarde van je bezittingen in te schatten. Maar hoe doe je dat precies? Independer.be geeft vijf onmisbare tips. -
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
Een gezond drankje zonder alcohol dat toch veel smaak heeft: kombucha staat niet alleen op de kaart van hippe cafés, ook sterrenchefs zoals Tim Boury gaan er vandaag mee aan de slag. Wat is kombucha precies, is het moeilijk om zelf te maken en bij welke gerechten past het goed? “Niet elke brouwer kan dit zomaar maken.” -
-
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
-
Mijnenergie
EnergyVision introduceert gratis zonnepanelen met goedkoper stroomcontract: een interessante formule?
Gratis zonnepanelen én goedkopere stroom: dat is het model waarmee EnergyVision Vlaanderen wil veroveren. De energiespeler werkt volgens het derdebetalersysteem. De installatie van de zonnepanelen is gratis. Aan EnergyVision betaal je voor de opgewekte elektriciteit die je verbruikt. Mijnenergie.be analyseert de opmerkelijke formule, waar ook mede-investeerder Marc Coucke via zijn investeringsmaatschappij Alychlo zijn schouders onder zet. -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
-
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
De overheid sabelde de voorbije jaren zwaar in de fiscale voordelen die burgers krijgen als ze een hypothecaire lening afsluiten. Toch zijn er nog altijd te rapen, zo weet Spaargids.be, dat meteen drie slimme fiscale adviezen op een rij zet. -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”