Mariek Vanden Abeele (midden) en Kathleen Beullens (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Mariek Vanden Abeele (midden) en Kathleen Beullens (rechts). © Getty Images/ rv / rv

“Een kind van die leeftijd heeft geen gsm nodig”: is ‘verbod’ op smartphone tot het middelbaar een goed idee?

Elke ouder worstelt ermee: vanaf wanneer moet een kind een smartphone krijgen? In Ierland hebben de ouders van acht basisscholen de knoop doorgehakt. Géén smartphones voor hun kinderen tot die in het middelbaar zitten. Een onzinnig experiment? Of moeten we volgen? Twee experten van bij ons reageren. “We dachten eerst dat de leeftijd voor een eerste smartphone op negen jaar lag.”

143 reacties

  • Christophe Van Huffel

    2 maanden geleden
    Persoonlijk vind ik dat google & Iphone de leeftijd tot een eigen beheerde account mogen optrekken tot 16 jaar ipv 13jaar nu. Hiermee geef je ouders terug wat controle via Family link of andere apps waar ze zitten, hoeveel ze voor dat scherm zitten en waar ze mee bezig zijn tot ze 16 jaar zijn. Met dit soort zaken zou Europa zich beter mee bezig houden !!!
  • Wesley Kenis

    5 maanden geleden
    Onze dochter heeft er een. Zonder simkaart en die blijft thuis. Ook stellen wij in hoe lang ze die mag gebruiken en extaartje is dat het ook terug kan "afgepakt" worden als straf. Alles hangt af van het feit : hoe sta je er als ouder tegenover en vooral: DURF je je eigen kind nog opvoeden of is dat ook weeral de zoveelste taak voor "anderen"...en de hamvraag is: zijn de ouders zelf wel bekwaam genoeg om er VERANTWOORD mee om te gaan. Vraag je eens af: is je telefoon beveiligd met een wachtwoord?
  • leen hanssens

    5 maanden geleden
    Alle leerlingen voor de les de gsm of smartphone afgeven, terug geven na de les.
  • Jean De Grande

    5 maanden geleden
    9 jaa, 12 jaar? Maak ervan: als ze tot de jaren van verstand zijn gekomen, dus rond de 40.
  • Henri Dederen

    5 maanden geleden
    Om je ouders te verwittigen in geval van nood kan je evengoed een kind een gewone gsm geven - kostprijs 20Eur. op school zou een volledig verbod moeten komen van de smartphone. Het zal natuurlijk in het begin een aanpassing worden, maar men zal er snel aan wennen. Ik denk dat het de gemoedsrust van kinderen ten goede zal komen.