© Shutterstock

Taxichauffeur opgepakt in Japan omdat hij duif aanrijdt

In Tokio is een taxichauffeur gearresteerd op verdenking van het “opzettelijk inrijden op vogels” waarbij één van hen om het leven kwam. Volgens de dader moeten de “duiven de auto’s ontwijken” en niet andersom.

lto
Bron: The Guardian

Duiven, ze worden wel eens de ratten van de lucht genoemd. Atsushi Ozawa (50), een taxichauffeur uit Tokio, zal waarschijnlijk hetzelfde gedacht hebben toen hij besloot een hele hoop vogels aan te rijden, waardoor zelfs een van hen overleed ten gevolge van “een traumatische schok”.

“Een misdaad”, blijkt nu. Want de verdachte werd gearresteerd door de politie. “De verdachte gebruikte zijn auto om een gewone duif te doden, wat geen wild dier is. Hij werd zondag gearresteerd voor het overtreden van de natuurbeschermingswetten”, meldt een woordvoerder aan AFP. Maar volgens de verdachte zijn “wegen voor de mensen. En is het aan duiven om auto’s te ontwijken”.

Nochtans is de wet duidelijk: op een beperkt aantal duiven mag gejaagd worden in Japan. De dieren die in de stad wonen mogen echter enkel gedood worden als ze aantoonbaar overlast veroorzaken, zoals schade aan gewassen en vee. Dat mag dan enkel met de toestemming van de lokale autoriteiten.

“Kwaadwillig”

Volgens Japanse media reed de taxichauffeur met een snelheid van 60 km per uur nadat de verkeerslichten op groen waren gesprongen en reed hij vervolgens tegen de vogels aan. Het vermeende incident werd bij de politie gemeld door een voorbijganger die werd gealarmeerd door het geluid van een versnellende automotor. Een dierenarts voerde een postmortaal onderzoek uit op de duif en stelde als doodsoorzaak een traumatische schok vast.

Gezien zijn job als beroepschauffeur beschreef de politie zijn acties als “hoogst kwaadwillig”, wat leidde tot de ongebruikelijke arrestatie.

Duiven zijn trouwens niet de enige vogels die op de zenuwen werken van de inwoners van Tokio. Kraaien vormen er namelijk een heel groot probleem omdat ze in al het afval zitten en zo de straten vervuilen. In 2001 kondigde de toenmalige gouverneur aan dat hij “een oorlog” zou voeren tegen de naar schatting 36.000 kraaien in zijn stad. In de twee decennia die volgden daalde het aantal kraaien in de hoofdstad met ongeveer twee derde, meldt de krant Yomiuri Shimbun.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer