Direct naar artikelinhoud
UpdateNieuws

Staking bij sluizen toch niet afgelopen: socialistische en liberale vakbond keuren akkoord niet goed

Staking bij sluizen toch niet afgelopen: socialistische en liberale vakbond keuren akkoord niet goed
Beeld Pascal Dewulf

De socialistische en liberale vakbond zullen hun acties bij de sluizen niet stopzetten. Ze keuren het akkoord af dat vannacht gesloten werd tussen Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken Gwendolyn Rutten (Open Vld) en ACV Openbare Diensten. ‘We zijn vastberaden om door te gaan met de hervorming van dit statuut’, reageert Rutten op Radio 1.

Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag kwam er uiteindelijk witte rook, of toch wat het ACV betreft. De Vlaamse regering riep de andere vakorganisaties op om zich bij het voorliggend akkoord aan te sluiten. Maar de socialistische en liberale vakbond keuren het akkoord niet goed, zo laten ze woensdagochtend weten.

“In dit akkoord zitten wel enkele goede zaken. De loopbanen voor de contractuelen en een betere ziekteregeling voor de contractuele personeelsleden. Daartegenover stond de afschaffing van het statuut. Dat is voor ons te veel”, zegt Gerda De Norre van liberale vakbond VSOA aan VRT NWS.

Ondertussen zouden de werknemers die aangesloten zijn bij ACV opnieuw aan het werk zijn. Dat is niet overal genoeg om de sluizen te openen, meldt VRT NWS. Daardoor is er nog steeds hinder voor de scheepvaart.

De stakingsactie begon maandag, uit ongenoegen over onderhandelingen over het nieuwe ambtenarenstatuut voor het personeel van de Vlaamse overheid. De actie breidde ook uit naar onder andere de havens en veroorzaakte maandag en dinsdag heel wat hinder voor het scheepvaartverkeer.

Geen vaste benoeming

“Algemeen geldt dat nieuwe ambtenaren bij de Vlaamse overheid in de toekomst niet langer standaard vast benoemd zullen worden. De vaste benoeming wordt dus uitgefaseerd. Voor specifieke gezagsfuncties blijft een nieuwe statutaire benoeming nog steeds mogelijk. Huidige personeelsleden kunnen hun statuut behouden”, klinkt het.

Voor de binnenvaartbegeleiders is overeengekomen dat hun functie zal worden ingedeeld als gezagsfunctie, gelet op de handhavingsrol die ze uitvoeren. Voor de gehele nautische keten wordt aan een voorstel tot globale hervorming gewerkt. Deze hervorming zal losstaan van de huidige voorliggende modernisering van het personeelsbeleid.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken Gwendolyn Rutten (Open Vld).Beeld BELGA

Vastberaden

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken Gwendolyn Rutten (Open Vld) bedankt in De ochtend op Radio 1 vakbond ACV die “haar nek heeft uitgestoken” bij het goedkeuren van het akkoord. “Het was een forse staking. Je ziet meteen de effecten voor onze schippers, voor onze havens”, zegt Rutten. De minister hoopt dat “iedereen zijn en haar verantwoordelijkheid neemt".

“De Vlaamse regering en ikzelf zijn vastberaden door te gaan met de hervorming van dit statuut. Ik hoop dat alle bonden en hun achterban willen kijken wat er gisteren aan problemen is opgelost”, zegt Rutten. De minister lijkt dan ook niet bereid om water bij de wijn te doen. “ACOD is tegen de afschaffing van de vaste benoeming. Dat is nu net wat we realiseren, daar gaan we niet op bewegen”, klinkt het.