Jonas Roosens

Beide minderjarige verdachten van "drillrapmoord" moeten als volwassenen worden berecht, beslist hof van beroep

In de zaak van de steekpartij in het drillrapmilieu in december vorig jaar in Berchem heeft de jeugdkamer van het hof van beroep in Gent de twee minderjarige verdachten uit Aalst uit handen gegeven. De jeugdrechter in Dendermonde had slechts één van hen uit handen gegeven, maar het hof van beroep heeft nu beslist dat ze allebei als volwassenen berecht moeten worden. Bij de moord kwam een jongen van 16 jaar om het leven.

De feiten gebeurden op 21 december in Berchem. Getuigen zagen rond 8 uur hoe het slachtoffer, een 16-jarige jongen uit Borgerhout, werd achternagezeten in de Wapenstilstandlaan. Hij werd tijdens zijn vlucht in de rug gestoken en viel op de grond. Zijn belagers staken hem nog verschillende keren voor ze het op een lopen zetten. Het slachtoffer werd in kritieke toestand naar het UZA overgebracht, maar bezweek daar even later aan zijn verwondingen. 

Er werden drie personen opgepakt. Twee jongens uit het Aalsterse die 16 jaar oud waren op het moment van de feiten en een 18-jarige uit Antwerpen. De minderjarigen werden door de jeugdrechter van Dendermonde in een gesloten instelling geplaatst en de meerderjarige werd aangehouden door de onderzoeksrechter. De steekpartij was een wraakactie onder zogenaamde "drillrappers", een fenomeen dat komt overgewaaid uit de VS waarbij jongeren in video's pronken met extreem geweld.

Drillrap? Drillrap is een subgenre van de muziekstijl gangsterrap, dat rond 2010 in Chicago ontstond en via enkele omwegen naar ons land overwaaide. De muziek en videoclips zijn zeer gewelddadig (niet voor niets is "drill" slang voor doden of ernstig verwonden). In hun lyrics beledigen drillrappers rivaliserende bendes. Maar het blijft niet bij dreigen, want ook in het echte leven schuwen ze het geweld niet. 

Dat blijken geen loze woorden. 

"Heb je je machete al moeten gebruiken?", vraagt reporter Yassine Atari aan een lid. Hij kon voor VRT NWS eind 2021 afspreken met zo'n drillrapbende. "Zeker", is het antwoord. "Als ze het niet willen begrijpen, is dit de enige oplossing." Meer nog: in de bendes wordt er met een puntensysteem gewerkt: iemand neersteken levert een "win" op, neergestoken worden een "loss". De hele reportage kan je hier herbekijken

Het fenomeen stond overigens al voor de feiten in Berchem op de radar van politie en gerecht. In oktober 2021 waarschuwde het Antwerpse parket nog: "Er lijkt een rode draad te zijn rond het fenomeen van de drillrap, dreigende videoclips. We zien dat het geweld en de wapens die daar verheerlijkt worden, leiden tot echte incidenten". Een jaar na die uitspraken liep zo'n incident fataal af. 

Voor de jeugdrechtbank in Dendermonde had het parket de uithandengeving gevraagd van de twee minderjarigen. Uithandengeving betekent dat minderjarigen worden berecht als volwassenen. De jeugdrechter gaf één van hen uit handen. 

Advocaat Dirk De Maerschalck, die optreedt voor de uithandengegeven minderjarige, tekende beroep aan tegen de uitspraak. Omdat de beslissing van de jeugdrechter in Dendermonde uitvoerbaar bij voorraad was, werd zijn cliënt wel voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Antwerpen, die hem liet aanhouden op verdenking van moord.

Voor de andere minderjarige oordeelde de jeugdrechter in eerste aanleg dat hij niet als volwassene berecht moest worden, maar het parket ging in beroep tegen de beslissing. Daardoor moest de jeugdkamer van het hof van beroep in Gent over beide verdachten opnieuw oordelen. Het hof van beroep hervormde vanmorgen het vonnis van de jeugdrechter in Dendermonde en gaf alle twee de minderjarigen uit handen. Er is alleen nog cassatieberoep mogelijk tegen de uitspraak.

Als een minderjarige effectief uit handen wordt gegeven, kan hij vervolgd worden voor een bijzondere kamer binnen de jeugdrechtbank of voor het hof van assisen. Dat laatste is het geval voor een niet-correctionaliseerbare misdaad als moord, waarbij de minderjarige maximaal dertig jaar cel kan krijgen. De raadkamer en de kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen zullen later moeten oordelen of het tot een assisenproces komt.

Meest gelezen