© ATV

Na de hemel, de hel: loodwaarden bij kinderen in omgeving van Umicore onverwacht gestegen

Hoboken -

De loodwaarden in het bloed van kinderen rond Umicore in Hoboken zijn, totaal onverwacht, opnieuw gestegen. Een op de vier heeft een waarde boven de 4 microgram lood per deciliter bloed (μg/dl), het dubbele van de referentiewaarde. Naar de oorzaken van de stijging heeft iedereen het raden.

Jan Stassijns

LEES OOK. Loodwaarden in bloed van kinderen rond Umicore in Hoboken nog nooit zo laag sinds begin meting

In de eerste helft van dit jaar waren de gemeten waarden van het halfjaarlijkse bloedonderzoek bij 1 tot 12-jarigen nog de laagste ooit, sinds de start van de onderzoeken in 1978. Uit de laatste resultaten, die woensdag zijn bekendgemaakt, blijkt die positieve tendens van korte duur.

De gemiddelde loodwaarde in het bloed van de 287 onderzochte kinderen in de omgeving van de fabriekssite van Umicore in Hoboken is opnieuw gestegen. In juni was dat gemiddelde nog 2,07 microgram per deciliter bloed. Vandaag is dat 3,45.

En dat is beduidend hoger dan de referentiewaarde die op 2 microgram is vastgelegd.

Ongeveer een op de vier (22,3%) van de kinderen in het onderzoeksgebied heeft een loodwaarde boven 4 μg/dl. Drie op de vier van de kinderen (77,0%) heeft een waarde boven 2 μg/dl. Bij elf kinderen is zelfs een waarde van boven de 10 μg/dl gemeten. Een kindje had zelfs een loodgehalte van boven de 20 μg/dl.

Kankerverwekkend

Dit najaar is voor het eerst het onderzoeksgebied uitgebreid naar wijken die verder af liggen van Umicore: de Visputten, Kapelstraat en Vinkevelden. Net omdat die verder weg liggen van de fabriek was de verwachting dat de blootstelling aan lood lager zou zijn, maar blijkt dus niet zo te zijn.

Lood kan bij te hoge waarden kankerverwekkend zijn. Bij kinderen kunnen hoge waarden gevolgen hebben voor het zenuwstelsel, zoals concentratiestoornissen en lagere scores op intelligentietesten.

“Teleurstellend en onverklaarbaar”

“De resultaten zijn teleurstellend, zorgwekkend en onverklaarbaar”, zegt Johan Ramharter, directeur van de site van Umicore in Hoboken. “We zijn in de eerste plaats bezorgd, want dit is niet de richting waar we naartoe willen gaan. De resultaten rijmen ook niet met de inspanningen en maatregelen die wij nemen om het uitvallend stof tegen te gaan. We meten de luchtkwaliteit uur na uur en ook de Vlaamse Milieumaatschappij monitort en analyseert de luchtkwaliteit. Er is geen enkele indicatie van verhoogde uitstoot die de resultaten van die bloedonderzoek verklaart.”

Er wordt daarom ook gekeken naar de historische vervuiling in de buurt. Zo zijn er in de buurt de laatste weken en maanden heel wat wegenwerken uitgevoerd waarvoor, in tegenstelling een seveso-bedrijf als Umicore, geen veiligheidsvoorwaarden worden opgelegd. Toch kan er ook bij dat soort werken loodstof vrijkomen. Hetzelfde geldt bij verbouwingen.

“Verder onderzoek is nodig”

“Het is een van de zaken die we nu verder gaan onderzoeken", zegt Elly Den Hond, diensthoofd milieu en gezondheid van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne, dat het bloedonderzoek uitvoert. “Maar op dit moment zien we geen enkele logische verklaring voor de stijging. Ook wij zijn erg verrast met de resultaten.”

Den Hond begrijpt dat ouders zich zorgen maken om die verhoogde waarden. “Het is wel belangrijk te benadrukken dat de cijfers nog altijd erg laag liggen in vergelijking met de historische evolutie van jaren geleden”, zegt Den Hond.

De afbraak van verschillende huizen in de wijk Moretusburg, die plaats moeten ruimen voor een groene bufferzone, heeft volgens Umicore geen impact gehad. “Die werken hebben in mei plaatsgevonden, ruim voor de kinderen zijn getest (in oktober, red.)”, zegt Ramharter. “We nemen daarvoor strikte veiligheidsmaatregelen. Bovendien volgen we de situatie daar ook heel nauwgezet op en hebben we geen negatieve impact gezien in de metingen.”

Intussen is ook de tweede fase van de afbraakwerken gestart. Umicore benadrukt dat ze de situatie nauwgezet blijft opvolgen.

Het bloedonderzoek wordt uitgevoerd in deze vier wijken in Hoboken.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Umicore