BEKIJK – Femke (16) uit Kampenhout hangt kilometerslang buiten aan rijdende lijnbus: "Ik ging in overlevingsmodus"

Femke (16) uit Kampenhout is klem geraakt tussen de deuren van een lijnbus op weg naar school. De chauffeur had het blijkbaar niet in de gaten. Hij is verder gereden, terwijl het meisje over een afstand van zo'n 3 kilometer buiten aan de bus hing. Ze raakte niet gewond. "Het had heel anders kunnen aflopen", getuigt ze bij VRT NWS.

Femke wilde dinsdagmorgen zoals elke weekdag de bus naar school nemen, van Kampenhout naar Keerbergen. "Ik wilde opstappen en zette mijn voet al in de bus. Ik moest wachten tot de mensen doorschoven zodat er plaats was. Toen ging de deur plots toe en mijn been zat vast", doet ze haar verhaal aan VRT NWS. 

BEKIJK - Het incident gefilmd vanuit de bus:

Videospeler inladen...

VRT NWS toont deze beelden met toestemming van de familie.

De chauffeur had blijkbaar niets in de gaten en vertrok. "Ik heb mijn arm ook tussen de deur gestoken zodat ik me toch een beetje kon vasthouden. Ik ging in overlevingsmodus. Ik was toch wel bang." Femke vreesde om te vallen, de bus bleef doorrijden. "Ik moest ook opletten dat ik niet tegen de bus vloog, want ik zat heel dicht bij de achterwielen. Als ik daaronder was beland, was het gedaan."

Ik heb veel geluk gehad

Tot overmaat van ramp stopte de bus niet bij de eerstvolgende halte. "De volgende halte was normaal niet ver, maar die reed de chauffeur gewoon voorbij. Ik vroeg me af hoelang ik daar nog ging moeten hangen." Bijna 3 kilometer lang klampte ze zich langs de buitenkant vast aan de bus. Toen die tot stilstand kwam, stapte ze gewoon op en ging naar school. 

"Ik heb heel veel geluk gehad." Pas achteraf besefte Femke volledig wat ze had meegemaakt. "Het had heel anders kunnen aflopen als er bijvoorbeeld een verkeersbord dicht bij de weg had gestaan waar ik tegenaan had kunnen botsen."

Voorlopig durft ze de bus niet meer te nemen. "Dezelfde avond durfde ik niet goed op de bus te stappen en heb ik eerst twee bussen moeten missen. Vandaag heeft mijn mama me naar school gebracht en is me komen halen."

BEKIJK - Femke vertelt haar verhaal:

Videospeler inladen...

De Lijn onderzoekt

Bij De Lijn proberen ze te achterhalen hoe het is kunnen gebeuren. "We zijn op de hoogte en zijn volop bezig met een onderzoek", zegt woordvoerder Frederik Wittock. "De bus was van een onderaannemer en we staan in contact om uit te vissen wat er exact gebeurd is."

"De buschauffeur heeft vandaag toevallig een dagje verlof, dus we hebben hem nog geen vragen kunnen stellen. Meer verheldering kan ik voorlopig nog niet bieden, maar het staat buiten kijf dat dit niet mocht gebeuren."

Overvolle bussen?

Femke zelf vindt dat er meer bussen moeten komen. Veel kinderen nemen de bus van Kampenhout naar school in Keerbergen, waardoor er amper plaats is en het opstappen moeilijk verloopt. "Iedereen zit op één bus en die zit snel vol."

"We hebben een beperkte capaciteit", reageert Wittock. "We doen ons uiterste best om meer bussen te laten rijden tijdens spitsuren, maar op sommige plaatsen blijft het erg druk. We hebben meer bussen nodig. We proberen er voorlopig het beste van te maken."

"Volle bussen of niet, technische problemen met een deur kunnen gewoonweg niet. Daarom nemen we dit heel ernstig. We hebben ietwat verouderde bussen", voegt hij toe. "We willen elektrische bussen, maar het zal even duren voor al onze bussen vernieuwd zijn."

Meest gelezen