Taylor Swift is Time’s persoon van het jaar: “Uiteindelijk is er maar één vraag”

Nadat ze eerder dit jaar onder meer tientallen stadions uitverkocht, een Grammy Award won en ook nog eens twee albums heruitbracht, is Taylor Swift nu ook door magazine Time uitgeroepen tot “persoon van het jaar”. Zelf is de Amerikaanse popster vooral blij dat ze “zo vrij mag zijn”.

lto mtm

“Ik heb me nog nooit zo trots en gelukkig gevoeld, ik ben creatiever en vrijer dan ik ooit ben geweest”, verklaarde ze woensdag aan het tijdschrift. “Uiteindelijk kunnen we alles wat we willen verdraaien of proberen het te ingewikkeld te maken, maar er is maar één vraag: are you not entertained (heb je het niet naar je zin)?

Swift versloeg heel wat finalisten, onder wie Barbie, de aanklagers van voormalig president Donald Trump en de onlangs gekroonde Britse koning Charles III.

Swift kreeg al soortgelijke lofbetuigingen van People, het magazine noemde haar eerder dit jaar al de Most Intriguing Person of the Year. En Forbes noemde naar de nummer 1 op de lijst van ’s werelds machtigste vrouwen in media en entertainment.

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Swift is nog maar 33 en toch won ze al twaalf Grammy Awards. In november brak ze Grammy-records met haar nummer ‘Anti-Hero’ door de eerste artiest te zijn die zeven nominaties voor ‘song van het jaar’ in de wacht sleepte.

Ze was dit jaar wereldwijd de meest gestreamde Spotify-artiest en haar nummers werden sinds het begin van het jaar meer dan 26,1 miljard keer gestreamd. 2023 was ook het jaar dat haar nettowaarde de 1 miljard dollar oversteeg.

Het afgelopen jaar viel ze ook op door kritiek te uiten op de ticketgigant Ticketmaster vanwege de chaos rond de kaartverkoop voor haar tour, The Eras Tour, die het platform leidde.

Swift bracht tevens een concertfilm uit die al meteen het weekend van zijn release aan de kop van de box office stond in de Verenigde Staten.

Zangeres/zakenvrouw

De Amerikaanse zangeres was volgens Time dit jaar niet uit de actualiteit weg te denken. “Swifts prestaties als kunstenaar - op cultureel, kritisch en commercieel vlak - zijn zo legio dat het bijna onzinnig lijkt om ze te vertellen”, schrijft Time-journalist Sam Lansky in een editorial waarin hij de keuze voor Swift verklaart. “Als popster bevindt ze zich in ijl gezelschap, naast Elvis Presley, Michael Jackson en Madonna, als songwriter wordt ze vergeleken met Bob Dylan, Paul McCartney en Joni Mitchell.”

“Als zakenvrouw heeft ze een imperium opgebouwd dat volgens sommige schattingen meer dan één miljard dollar waard is”, gaat Lansky verder. “En als beroemdheid - die omdat ze vrouw is, onder de loep wordt genomen om alles, van met wie ze uitgaat tot wat ze draagt ​​- heeft ze lange tijd constante aandacht afgedwongen en weet ze hoe ze die moet gebruiken. Maar dit jaar veranderde er iets. Het bespreken van haar bewegingen voelde als een discussie over politiek of het weer, een taal die zo wijdverspreid werd gesproken dat er geen context voor nodig was. Ze werd dé hoofdpersoon van de wereld.”

“Veel van wat Swift in 2023 heeft bereikt, is onmetelijk. Ze zet zich in om waarde te geven aan de dromen, gevoelens en ervaringen van mensen, vooral vrouwen, die zich verwaarloosd en regelmatig onderschat voelen”, besluit hoofdredacteur Sam Jacobs in een reactie aan het Franse persagentschap AFP.

Van Charles Lindbergh tot Volodimir Zelenski

Door Time uitgeroepen worden tot ‘persoon van het jaar’ is een hele eer, met haar verkiezing komt Taylor Swift dan ook in een illuster rijtje terecht. Onder haar voorgangers vinden we onder meer:

  • de Oekraïense president Volodimir Zelenski (2022)
  • ondernemer en innovator Elon Musk (2021)
  • winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Lech Walesa (1981)
  • Amerikaans president John F. Kennedy (1961)
  • mensenrechtenactivist Martin Luther King (1963)
  • de Britse Queen Elizabeth II (1952)
  • de Britse premier Winston Churchill (1940)
  • De allereerste winnaar (in 1927) was Charles Lindbergh, de Amerikaanse luchtvaartpionier die in zijn vliegtuig Spirit of St. Louis de eerste non-stop vlucht over de Atlantische Oceaan maakte.
  • Wetenschapper Albert Einstein werd in 1999 dan weer uitgeroepen tot ‘persoon van de (20ste) eeuw’.
  • Opmerkelijk: Taylor Swift is de eerste persoon uit de entertainmentindustrie die de prestigieuze eer te beurt valt.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer