De ene chocolademunt is de andere niet. Chocolatier: “Deze zou je geen chocolade meer mogen noemen”
Ze glinsteren mooi naast een schoentje en je kunt ze goed in het rond strooien: chocolademunten zijn een absolute must tijdens het sinterklaasfeest. Maar waarom smaken ze soms naar plastic? Ligt het aan die mooie verpakking of is er iets anders aan de hand? Chocolatier Patrick Aubrion geeft tips om in de winkel wél de lekkere centen te spotten.
Naast speculaas, marsepein en letterkoekjes zijn chocoladecenten een van de meest populaire lekkernijen binnen het ‘sinterklaasdieet’. Toch vinden veel mensen dat niet het lekkerst. Waarom proeven chocolademunten soms niet echt naar chocolade? Chocolatier en ‘sweets craftsman’ Patrick Aubrion legt het uit.
“Ons land heeft wereldwijd een supermooie chocoladereputatie. Als er op de verpakking van de munten ‘Belgische chocolade’ staat, mag je er dus sowieso van uitgaan dat de chocolade kwalitatief is. We weten dan – want dat is wettelijk vastgelegd – dat het product minimaal vijfendertig procent cacaogehalte bevat. Onze Belgische chocolade zit daar altijd boven.”
Chocolade bevat ook altijd cacaoboter als vetstof. “Maar we weten, en dat is ook wettelijk vastgelegd, dat er vandaag vijf procent van een ander plantaardig vet in chocolade mag zitten. Dat plantaardige is de laatste jaren belangrijker geworden, maar kwalitatief gezien draagt het niets bij aan goede chocolade.”
Daarnaast bestaat er ook imitatiechocolade. “Die bevat 100 procent plantaardig vet met een cacaosmaak”, legt Patrick uit. “De cacaoboter is dus volledig vervangen. Je zou het geen chocolade meer mogen noemen.”
Ook deze factor bepaalt de smaak van de munt
Als ervaren chocolademaker met het wereldrecord van de grootste chocolademunt op zijn naam, weet Patrick Aubrion alles over het verwerkingsproces. “Cacaoboter is belangrijk om de glans te hebben, maar ook de mooie kraak en de smaakdensiteit. Dat proces vraagt vakkennis.”
“Om een product van honderd procent plantaardige vetten te maken, heb je geen vakkennis nodig, want die chocolade zal sowieso uitkristalliseren. Zonder het hele verwerkingsproces dat er normaal aan voorafgaat. Ook dat maakt een verschil in smaak.”
Chocolademunten zijn meestal gemaakt van melkchocolade. “Dan zit je ook met de smaak van de melkpoeder”, zegt Patrick. “Die kan sterk verschillen. De ene koe kon misschien grazen langs de E40, de ander op een weide in de Alpen. Dat is natuurlijk erg moeilijk te traceren als consument. Je hebt vertrouwen nodig in je chocolatier of in de chocoladefabrikant die zich engageert om met goede grondstoffen te werken.”
Hoe spot je de echt kwalitatieve chocoladecenten?
De glanzende verpakking van de munten heeft dan weer nul impact op de smaak. Meer nog, die zorgt er net voor dat echte chocolade zijn kwaliteit behoudt. “Aluminium sluit uitstekend af, dus dat beschermt de chocolade tegen lucht, vocht en licht.”
“Daardoor behoudt de chocolade zijn smaakdensiteit en aroma’s, kleur en uitzicht”, zegt de chocolatier. “Bovendien is aluminium een zeer duurzaam materiaal. En het ziet er ook mooi uit.”
Als een chocolademunt wat raar proeft, ga dan eens na: van waar is de chocolade afkomstig? Wie heeft de munt gemaakt? Is het effectief chocolade dat je eet?
Wil je echt kwalitatieve chocoladecentjes, koop dan die van Belgische makelij, tipt de chocolatier. Ook al betaal je soms wat meer. “Misschien koop je dan eens niet zo veel chocolade in één keer, maar is het een special treat. Voor een kind is dat ook van een enorme waarde.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
Spaargids.be
Mag je het geld op de rekening van je kind als ouder zelf gebruiken? En wat kan je zoon of dochter (zonder dat jij het weet)?
Het is de vrees van heel wat ouders: je hebt jarenlang flink voor je kinderen gespaard, maar eens ze 18 zijn, doen ze het verzamelde geld meteen op. En dan niet per se aan - in jouw ogen alvast - nuttige zaken. Hoe kan je dit vermijden? Spaargids.be geeft advies. -
-
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
Heel wat werknemers verwachten in aanloop naar de zomervakantie hun deugddoend - jaarlijks terugkerend – extraatje: het vakantiegeld. Jobat.be klopte aan bij Matthias Debruyckere, juridisch expert bij hr-dienstengroep Liantis, om de meest gestelde vragen rond dit topic beantwoord te zien. -
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
-
Livios
Last van de tuinomheining van je buren? Dit zijn de regels omtrent vergunning, plaatsing en onderhoud
Wil je jouw tuin omheinen met een tuinafsluiting? Of heeft je buur dat gedaan en ben je daar niet helemaal tevreden mee? Bouwsite Livios legt uit hoe de vork precies aan de steel zit wat betreft dit - soms heikel - onderwerp. -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus