Steeds meer bewijs dat Hamas Israëlische vrouwen seksueel misbruikt en verminkt heeft

Er duikt steeds meer bewijs op dat de terroristische Palestijnse organisatie Hamas Israëlische vrouwen seksueel misbruikt en verminkt heeft tijdens de aanval op 7 oktober. Dat blijkt na een onderzoek van BBC op basis van beelden van de Israëlische politie. Ook Israëlische hulpverleners delen verhalen over verminkte lichamen van Israëlische slachtoffers, die duidelijke sporen van verkrachting en mishandeling vertonen. 

Waarschuwing: dit artikel bevat aangrijpende getuigenissen van getuigen en betrokkenen. 

Op 7 oktober bevindt "Getuige S" zich tijdens de verrassingsaanval van Hamas op het Nova-festivalterrein in Israël. Voor haar ogen speelt zich een huiveringwekkend tafereel af. Later getuigt ze daarover bij de Israëlische politie, een getuigenis die door de autoriteiten wordt opgenomen. BBC krijgt de beelden het eerst in handen. De getuige beschrijft een groepsverkrachting, waarbij Hamasstrijders een vrouw verkrachten en verminken. 

"Ze leefde nog", vertelt de getuige, "want ze bloedde uit haar rug". Ze beschrijft in detail hoe mannen tijdens de mishandeling delen van het lichaam afsnijden. "Ze sneden haar borst open en gooiden die op straat. Ze speelden er gewoon mee." Zelfs nadat het slachtoffer door het hoofd geschoten werd, houdt de verkrachting niet op, vertelt ze tijdens een verhoor tegenover de Israëlische politie.

BEKIJK - De Israëlische politie verspreidt beelden van betrokkenen die getuigen over feiten van seksueel misbruik door Hamas:

Videospeler inladen...

"Verschrikkelijke taferelen"

De beelden van de getuigenis worden ook getoond tijdens een bijeenkomst van meer dan 800 diplomaten van de Verenigde Naties. Ook Israëlische hulpverleners getuigen er over de taferelen die ze aantroffen. 

"We troffen het lichaam aan van een vrouw, halfnaakt vanaf de taille, leunend over een bed. Verborgen in de hand van de vrouw lag een actieve granaat. Het bleek een valstrik", vertelt de medewerker op de bijeenkomst van diplomaten. Ze beschrijft ook over hoe ze "verschillende nagels en andere objecten" aantrof in de vulva van de dame. "Een ander slachtoffers was zo zwaar verminkt dat we niet konden uitmaken of het een man of een vrouw was", getuigt ze.

De gespannen relatie tussen de VN en Israël

Sinds de opflakkering van het geweld tussen Hamas en Israël is de relatie tussen Israël en de Verenigde Naties gespannen. In een toespraak tijdens een VN-veiligheidsraad veroordeelde de VN-secretaris-generaal António Guterres de "duidelijke schendingen van het humanitair recht" in Gaza. Zonder Israël bij naam te noemen, zei hij dat "geen enkele partij in een gewapend conflict boven het internationaal humanitair recht" mag staan.

Volgens Guterres komt de terreur van Hamas niet zomaar uit het niets, maar is die het gevolg van de jarenlange bezetting van het Palestijnse volk door Israël. Een uitspraak die in slechte aarde viel bij Israël, dat zelfs om zijn ontslag vroeg.

Ook de BBC brengt verschillende getuigenissen van medewerkers die betrokken zijn bij het verzamelen en identificeren van slachtoffers die omkwamen bij de verrassingsaanval. Zij troffen op de lichamen meerdere tekenen aan die wezen in de richting van aanranding, zoals gebroken bekkens, kneuzingen, snijwonden en scheuren. Volgens de betrokkenen varieerde de leeftijd van de slachtoffers sterk, van tieners tot gepensioneerden.

De Amerikaanse president Biden veroordeelt het vermoedelijke seksuele geweld en roept de wereld op om hetzelfde te doen. "Verhalen over vrouwen die herhaaldelijk worden verkracht en verminkt, Hamasstrijders die hen doelbewust zo veel mogelijk pijn en lijden toebrengen... Het is verschrikkelijk", reageert hij.

Schril contrast

De gruwelijke getuigenissen staan in schril contrast met de verhalen van de families van de gijzelaars die vorige week binnensijpelden. Er werd verteld over lange wachtrijen aan het toilet en oncomfortabele slaapplekken. Zo moesten de gijzelaars nachten doorbrengen op de grond of op bij elkaar geschoven plastic stoelen, vertelden familieleden. 

"Over het algemeen vertellen de meeste gijzelaars dat ze goed behandeld werden door Hamas", vertelde buitenlandjournalist Jens Franssen daar toen over. 

"Zo hebben de gijzelaars zelfs een bezoek gekregen van Hamas-topman Yahya Sinwar", vertelt Franssen. "Hij zei dat ze de gijzelaars goed zouden behandelen en dat er onderhandelingen bezig waren over hun vrijlating."

Toch circuleren er ook veel verhalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag door Hamasstrijders bij de Israëlische gijzelaars. Die beweringen kunnen echter nog niet onafhankelijk geverifieerd worden. 

Kritiek op vrouwenbewegingen

Volgens de Israëlische activisten was er al lang bewijs dat er seksuele misdaden gepleegd werden door Hamas, maar bleef het erg stil bij de vrouwenbeweging van de Verenigde Naties, de internationale VN-organisatie die de rechten van vrouwen verdedigt.

Veel Israëlische vrouwen en activisten beschuldigen de internationale rechtengroep dat ze bewust geen standpunt inneemt over de vermoedelijke verkrachtingen. 

Beeld van de 19-jarige Naama Levy, vermoedelijk nadat ze seksueel misbruikt werd

Toch is dat niet vreemd. De vrouwenorganisatie van de Verenigde Naties neemt zelden een standpunt in zonder dat een onafhankelijke onderzoekscommissie een uitspraak doet over de vermoedelijke aantijgingen.

Door de toenemende druk zag de organisatie zich genoodzaakt om afgelopen vrijdag toch een standpunt in te nemen. Toen zei de vrouwenbeweging van de Verenigde Naties dat ze op de hoogte waren van de bezorgdheden en dat ze aan de alarmbel trokken. "Een mededeling die ze twee maanden geleden hadden moeten doen", klonk het bij een Israëlische activiste.

Waarom gaat het nog steeds om "vermoedelijk" seksueel geweld?

Er duikt steeds meer bewijs op dat Hamas Israëlische vrouwen seksueel misbruikt heeft, maar enkel een onafhankelijke onderzoekscommissie kan daar een uitspraak over doen. Zo'n onderzoek kan maanden, en in sommige gevallen zelfs jaren, duren. 

De Verenigde Naties willen nu een onderzoek starten naar het seksueel geweld dat gepleegd zou zijn door Hamas. De commissie, die aanvankelijk een onderzoek voerde naar oorlogsmisdaden die door beide partijen gepleegd zouden zijn, zal zich nu buigen over de beschuldigingen van seksueel misbruik.

Meest gelezen