Mama van Camille (1,5), die stikte in ballon in kinderopvang: “Nooit beseft dat ik haar toen voor het laatst zou zien”

© rr

De directeur en een medewerkster van Merlijn vzw in Deurne hebben zich volgens het parket schuldig gemaakt aan het onopzettelijk toebrengen van verwondingen die de dood van de 19 maanden oude Camille tot gevolg hadden. De peuter stikte in maart 2022 in een ballon.

Sam Reyntjens

Het drama speelde zich af op 17 maart 2022 bij Merlijn vzw op de Schotensesteenweg in Deurne, een opvang voor kinderen met zorgbehoeften. Zo ook de 19 maanden jonge Camille, een meisje dat geboren was met slikproblemen en problemen met spierspanning. “Een toestand die ondertussen goed geëvolueerd was. Alles wees erop dat Camille zich verder normaal zou ontwikkelen en een gezond leven zou hebben”, legde Tom De Meester, advocaat van de ouders van het meisje uit.

LEES OOK. Baby Camille mogelijk gestikt in ballon: parket start onderzoek naar dood in crèche

Die fatale donderdag had haar moeder Camille ’s morgens afgezet, twee uur later kreeg ze telefoon dat het meisje gereanimeerd werd. Camille werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar kon niet meer gered worden. “Ik heb nooit beseft dat dit de laatste keer was dat ik haar zou zien, mijn wereld stortte in”, getuigde de emotionele moeder woensdag in de rechtbank in Antwerpen. “We konden het gewoon niet geloven, ze deed het zo goed. De vraag hoe dit is kunnen gebeuren, hebben we ons al ontelbare keren gesteld.”

“Onopzettelijk, maar wél schuldig”

Die vraag stond ook centraal tijdens de rechtbankzitting van woensdag. Wat er gebeurd was, daar bestaat geen twijfel meer over. Een medewerkster van Merlijn had Camille een ballon gegeven om mee te spelen, die ballon ging plat en het meisje stak hem in haar mond waarna ze stikte. Volgens de ouders en grootouders van Camille, én volgens het parket, treffen de directeur en een medewerkster van Merlijn schuld aan het overlijden.

“Ze zijn manifest schuldig aan het onopzettelijk toebrengen van verwondingen met de dood tot gevolg”, pleitte De Meester. “Onopzettelijk, maar wél schuldig. We mogen dit niet zomaar afdoen als een spijtig ongeval. We hopen dat hier lessen uit getrokken worden zodat andere mensen niet hetzelfde moeten meemaken.”

Te weinig personeel

Concreet verwijten de nabestaanden de kinderopvang dat er die bewuste donderdag verschillende vaste begeleiders - en de directeur - afwezig waren. De ‘vliegende kracht’ die ingeschakeld werd voor de poezenklas waar Camille deel van uitmaakte zou onvoldoende bekend geweest zijn met de noden van het meisje. Het is die vrouw die woensdag naast de directeur en de vzw terecht stond. “Men had die dag moeten beslissen de poezenklas niet te openen omdat er te weinig personeel was”, aldus De Meester.

LEES OOK. Mooi afscheid van baby Camille met pakkende getuigenis van verzorgsters crèche

“Men had nooit mogen toelaten dat ballonnen gebruikt werden als speelgoed bij kindjes jonger dan drie, dat staat zelfs zo op de verpakking.” Aan de verzorgster wordt verweten dat ze toen ze de ballon hoorde leeglopen, ze sneller had moeten ingrijpen en het kleinood had moeten afnemen. “Toen duidelijk was dat er iets mis was met Camille heeft die vrouw ook niet meteen over de ballon gesproken of gecontroleerd of Camille aan het stikken was”, zei De Meester. “Ze liet pas na enige tijd weten dat het meisje met een ballon aan het spelen was en die misschien ingeslikt had, toen was het al te laat.”

Nachtmerrie

Tijdens het onderzoek hadden de beklaagden aangehaald dat Camille moeilijk dingen kon vasthouden. De advocaat van de grootouders, Jo De Meester, speelde enkele filmpjes af die het tegendeel moesten bewijzen en toonden dat het meisje in haar orale fase zat. “Dit is een nachtmerrie waar we nooit uit wakker worden”, zei de plusoma. “De Bompi in mijn man is die dag ook gestorven.”

Het parket is van oordeel dat de directeur meer had moeten doen, en op de gevaren van ballonnen had moeten wijzen. De medewerkster had de ballon sneller moeten afnemen. “Dit was onvoorzichtig”, aldus de aanklaagster. Ze vorderde voor beiden de opschorting, dat betekent dat ze schuldig zijn maar geen straf krijgen. Voor het parket mag Merlijn vzw vrijgesproken worden. De ouders en grootouders vorderen ook morele en materiële schadevergoedingen van de beklaagden.

“Niet laten beïnvloeden door de dramatische schade”

De beklaagden vroegen de rechtbank om hen vrij te spreken. “Men moet oordelen of de waakzaamheid normaal was, we mogen ons niet laten beïnvloeden door de schade die werkelijk dramatisch is”, pleitte Raf Van Goethem voor de directeur. Volgens de verdediging was er voldoende gekwalificeerd personeel aanwezig. “Er waren drie kindjes en twee begeleiders.” Ook Patrick Zonderman, advocaat van de begeleidster, pleitte de vrijspraak.

“Waar is de onachtzaamheid of de fout? Volgens haar collega’s was Camille bekend als een kindje dat nooit iets in haar mond stak en handelde mijn cliënte zoals iedereen van het personeel gedaan zou hebben. De ballon werd ter beschikking gesteld door de inrichting. Als de organisatie mank loopt is het de organisatie die schuldig is en niet mevrouw.” Dat zei ook de advocaat van Merlijn vzw. “Het louter gebruik van ballonnen kan niet foutief zijn, er was wel degelijk toezicht. Het personeel heeft naar best vermogen gewerkt, als er toch iemand verantwoordelijk is, dan is het de vzw.”

“Het was echt een ongeluk”, zei de begeleidster, met dertig jaar ervaring, zelf. “Ik heb alles geprobeerd om haar te redden.” De directeur wees erop dat zelfs een opschorting zou betekenen dat hij moet stoppen met zijn werk. “Accidenten kunnen niet uitgesloten worden, dat kan je niet garanderen. Een veroordeling hier zou een veroordeling zijn voor alle collega’s en bij uitbreiding de hele zorgsector.”

Het vonnis volgt op 9 januari.