Beeld marechaussee

Nederlandse politie haalt 47 migranten uit vrachtwagen tijdens routinecontrole

De Nederlandse Marechaussee, de grenspolitie, heeft gisteren in een vrachtwagen in Hoek van Holland 47 migranten gevonden. De Nederlandse chauffeur is opgepakt voor mensensmokkel en zit in voorlopige hechtenis. De vrachtwagen stond op punt naar het Verenigd Koninkrijk te gaan met de veerboot.

Het was een speurhond van de Nederlandse Koninklijke Marechaussee, de grenspolitie, die bij een routinecontrole iets opmerkte. Bij een uitgebreidere controle door de agenten werd de aanhangwagen van de vrachtwagen geopend.

"Na het openen van de vrachtwagen zagen we direct verschillende migranten. Anderen waren verstopt onder en tussen goederen die in de trailer stonden. Na een zoekslag in de trailer, bleek dat er 47 migranten aanwezig waren", meldt de marechaussee.

"Het gezelschap bestond uit mannen, vrouwen en kinderen met verschillende nationaliteiten", klinkt het.

Op deze foto van de marechaussee zijn enkele migranten te zien (bron: marechaussee)

De feiten dateren van gisterenavond, maar worden nu pas bekendgemaakt. De controle gebeurde in de haven voor het voertuig vanuit de Hoek van Holland, nabij de haven van Rotterdam, de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk zou maken per veerboot.

"Alle illegale vreemdelingen gaan het vreemdelingentraject in", klink het bij de marechaussee. "De chauffeur, een Nederlandse man, zit vast voor verder onderzoek."

Het Openbaar Ministerie meldt dat de man in volledige beperkingen zit. Dat betekent dat hij alleen contact heeft met zijn advocaat.

Het is niet de eerste keer dat transmigranten in vrachtwagens op weg naar het Verenigd Koninkrijk worden ontdekt. Zulke pogingen kennen soms ook een fatale afloop. In 2019 werden 39 Vietnamezen dood teruggevonden in een koelwagen in Engeland. Die vrachtwagen was de avond voordien vanuit Zeebrugge vertrokken.

Meest gelezen