Ruud Hendrickx

"Lepeltjesverdriet" verkozen tot "Het ontbreekwoord van het jaar" door Radio 1-luisteraars

Ontbreekwoorden? Dat zijn woorden die nog niet bestaan in het Nederlands, maar er wel zouden moeten zijn. Elke woensdag vullen Rick de Leeuw en Ruud Hendrickx zo'n leegte in onze taal op in "Nieuwe feiten" op Radio 1. Maar nu is ook het ultieme ontbreekwoord van het jaar aangekondigd: luisteraars kronen "lepeltjesverdriet" tot winnaar.

Elke woensdag vindt in "Nieuwe feiten" op Radio 1 een geboorte plaats. Dan gaat zanger en woordkunstenaar Rick de Leeuw samen met de luisteraars, en onder het toeziend oog van Van Dale-hoofdredacteur Ruud Hendrickx, op zoek naar een ontbreekwoord. 

Van "cadeux" tot "leeswee", van "nevergreens" tot "coupékaper". De afgelopen twee jaar zagen heel wat ontbreekwoorden het levenslicht. Die werden zelfs gebundeld in "Het grote ontbreekwoordenboek".

Maar wat is hét ultieme ontbreekwoord? Welk woord is ondertussen zo ingeburgerd, dat het een plekje in het woordenboek verdient? Dat werd gezocht en gevonden in de vorm van "Het ontbreekwoord van het jaar". Meer dan 4.000 luisteraars brachten uit liefde voor de taal hun stem uit.

BELUISTER - De bekendmaking van "Het ontbreekwoord van het jaar" in "Nieuwe feiten":

Het werd een nek-aan-nekrace. "Kwijtruimen" en "breinpuin" zaten de nummer één heel dicht op de hielen. Toch kwam het romantische "lepeltjesverdriet" met 1 procent meer stemmen als overwinnaar uit de bus.

Lepel(tjes)verdriet

Lepeltjesverdriet. Dat is het gevoel dat je krijgt wanneer je voor langere tijd je partner moet missen, en je dus even je (grote of kleine) lepel kwijt bent. En het is meteen een ontbreekwoord met een opvallende geschiedenis.

Luisteraar Rien Van Rafelghem stelde eerst "lepelverdriet" voor. "De suggestie is ontstaan uit het gemis op een dinsdagmorgen", klinkt het. "Het is een verdriet dat ik er graag bijneem, en soms zelf koester."

Maar Van Dale-hoofdredacteur Ruud Hendrickx stelde voor om het woord wat bij te schaven. Hij voegde er een verkleinwoord aan toe. "We kennen de lepeltjeshouding, we kennen ook lepeltjesgewijs. Ik zou er dus "lepeltjesverdriet" van maken." De rest is geschiedenis.

Benieuwd naar de top 5?

  1. Lepeltjesverdriet: het gevoel dat je krijgt wanneer je je partner voor een langere tijd moet missen.
  2. Kwijtruimen: iets zo goed opruimen, dat je het niet meer terugvindt.
  3. Breinpuin: de onbelangrijke, compleet nutteloze informatie die je toch je hele leven onthoudt.
  4. Verstekvreugde: het geluk dat je ervaart om ergens niet te hoeven zijn.
  5. Terplekkernij: een streekproduct dat op vakantie veel lekkerder smaakt dan thuis.

Krijg je maar niet genoeg van ontbreekwoorden? Je kan ze allemaal terugvinden en beluisteren via Radio 1 Select.

Van lepeltjesgewijs naar lepeltjesverdriet

Niet enkel ambassadeur Lieve Blancquaert, maar ook Bart Peeters is fan. Hoe kan het ook anders, met een hit als "Lepeltjesgewijs"? "Ik voel dat ik een poëtische band heb met dat woord, al moet ik erbij zeggen dat ik een notoire kwijtruimer ben."

Om die band te vieren, doet hij een opvallend voorstel. "Ik zou 'Lepeltjesgewijs' kunnen aanpassen naar 'lepeltjesverdriet'." Al is hij niet van plan zijn nummer voorgoed te veranderen. "'Lepeltjesverdriet' is een bluesy woord, het gaat over gemis. 'Lepeltjesgewijs' is juist een hoopvol nummer." 

Maar een eenmalige opvoering, daar is Bart Peeters wel voor te vinden. Wie weet hoor je volgend jaar wel "Lepeltjesverdriet" door de Lotto Arena galmen.

Meest gelezen